A l'espera de veure la lletra petita del preacord entre ERC i Junts, la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie, ha celebrat l'entesa entre les dues formacions, però ha advertit que cal "un pla per avançar cap a la independència i reprendre l'ofensiva juridicopolítica".

En una entrevista a l'Aquí Cuní de la SER, Paluzie ha estat clara i ha demanat a les forces independentistes tres coses: que reprenguin la iniciativa política, que governin bé i fer que facin la independència. Tot i això, ha admès que "fa una mica de vergonya haver de demanar això actualment."

"Tot això haurà estat bo si el que hi ha després és un Govern que no repeteix els espectacles de la legislatura passada (de divisions internes, filtracions interessades, atacs d'uns als altres...) i té un rumb: aconseguir la independència d'aquest país", ha afirmat la presidenta l'endemà de l'últimàtum que els va donar l'entitat.

 

En una manifestació a la plaça Sant Jaume aquest diumenge, l'ANC va dir prou a les disputes entre les principals formacions independentistes i la seva incapacitat de formar Govern. Per això va enviar un missatge clar tant a ERC com a JxCat: o arribaven a un acord per consolidar un Executiu independentista o bé hi haurà confrontació. I, de moment, ha arribat el preacord. "Anar a unes noves eleccions era desaprofitar una majoria que ara es té. Estem satisfets amb un acord, però no coneixem encara el pla", ha dit.

manifestacio anc govern 52% - montse giralt

Imatge: La manifestació d'aquest diumenge de l'ANC per reclamar un Govern independentista / Montse Giralt

En aquest sentit, Paluzie s'ha mostrat cauta i ha avisat que encara no es pot cantar victòria, ja que falta conèixer el pla per avançar cap a la independència, que els dos partits previsiblement exposaran aquest migdia en una roda de premsa conjunta. 

El temor a la desmobilització

La presidenta de l'entitat ha alertat que es pot produir una desmobilització de l'activisme independentista i que això "estava començant a tenir un impacte important". És per aquest motiu que ha celebrat en bona part l'acord de Govern i ha fet un últim avís al nou executiu: "Des de l'ANC treballarem per no tornar al 2010 i perquè la gent no es desmobilitzi"

Imatge principal: La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie / Pau de la Calle