El president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha vaticinat que és molt probable que el govern de Mariano Rajoy dinamiti el dilluns les institucions de la Generalitat, i no descarta possibles mobilitzacions i "noves aturades massives" a Catalunya.

En una carta enviada als militants de l'entitat, ha avisat que aquest dilluns serà determinant perquè serà el dia en el qual l'Audiència Nacional decidirà com procedir sobre les denúncies per sedició contra la seva persona; el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart; el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, i la intendent de Mossos Teresa Laplana.

"Tinc la sensació que estem sent utilitzats com a ostatges per part de la Fiscalia i altres altes instàncies espanyoles. També el dilluns, el govern de Rajoy decidirà amb molta probabilitat dinamitar les institucions de la Generalitat per posar-les sota el seu control", ha advertit.

Segons Sànchez, passi el que passi, ha emplaçat els militants a mantenir la cadena de confiança perquè "no hi ha marxa enrere en la determinació de construir un nou Estat independent en forma de República".

També advoca per mantenir sempre una resposta no-violenta i pacífica "davant la més que probable actitud repressiva i violenta de les forces policials", al·legant que des de l'Estat necessiten un relat violent per justificar les seves decisions i repressió.

"Cap Renúncia" a la República

En la seva opinió, la mà estesa al diàleg del Govern és absoluta i honesta, però "en cap cas amaga cap renúncia a la proclamació de la República, ni molt menys es pot interpretar com una via al reformisme constitucional", i ha instat a no desconfiar d'aquells que han representat fins ara els independentistes.

Després d'assegurar que el Govern ha assumit el mandat de l'1-O i ha dissenyat una estratègia guanyadora, ha argumentat que s'ha ofert diàleg a l'Executiu central per fer "més transitables aquests últims passos cap a la República, encara que l'horitzó que s'intueix és una reacció antidemocràtica del govern espanyol".

Creu que la decisió de donar una oportunitat al diàleg va ser una aposta arriscada però honesta, encara que ha admès que ningú sap si aquest arribarà a bon port, però que era necessari intentar-ho, com demanen els actors internacionals "que en aquests moments intenten obrir canals de comunicacions" entre tots dos governs.