Tensió a l'ANC. A les portes de les eleccions que han de portar a la renovació del secretariat nacional de l'Assemblea, l'entitat independentista viu un nou episodi polèmic, després que l'entitat votés en contra de l'aposta de la seva presidenta, Dolors Feliu, d'impulsar una llista de cara a les eleccions del 12 de maig. L'entitat independentista amenaça de prendre mesures contra l'assemblea territorial de Sadabell per la celebració d'un cicle de xerrades dels partits independentistes el pròxim divendres 19 d'abril. La iniciativa es basava a convidar un per un a tots els partits independentistes perquè expliquessin les seves idees de cara a les eleccions del pròxim 12 de maig, però s'ha topat amb el rebuig d'alguns partits i una part de l'entitat. 

En un comunicat, el secretariat nacional de l'ANC avisa que, segons els seus estatuts fundacionals, "no es pot fer campanya electoral, ni fomentar actes electorals en campanya". Tot i que encara no estem en un context de campanya electoral, l'ANC ja avisa en el mateix comunicat que les assemblees territorials no requereixen autorització per dur a terme actes ni programar-los.

L'inici de la polèmica: la presència d'Aliança Catalana

Malgrat que l'ANC vulgui posar el focus en el fet que consideren que no es pot fer campanya electoral, ni fomentar actes electorals en campanya, el cas és que l'inici de la polèmica prové de la presència d'Aliança Catalana en el debat. Esquerra Republicana i la CUP ja han notificat que no assistiran en aquest debat per la presència del partit de Sílvia Orriols, mentre que Junts per Catalunya i Alhora hi aniran a debatre. La mateixa entitat presidida per Dolors Feliu ja remarca en el comunicat que dins l'Assemblea "no hi ha cabuda a l'odi ni a la discriminació a minories o col·lectius en funció de la seva raça, religió, gènere o orientació sexual". 

Tot i els avisos del secretariat nacional, l'ANC de Sabadell manté els seus plans de continuar amb el cicle de xerrades. En un missatge a X, l'ANC de Sabadell ha contestat la CUP (que ha declinat participar en el cicle) citant a Noam Chomsky: "Si no creiem en la llibertat d'expressió d'aquells que menystenim, no hi creiem en absolut". Per això, el secretariat nacional, que ja va demanar que suspenguessin el cicle, es reunirà aquest dissabte en l'últim ple del mandat per decidir si prenen mesures al respecte. Des de l'ANC constaten que si la territorial de Sabadell tira endavant l'acte ho farà en contra del criteri del secretariat nacional i recorden que aquesta assemblea local ja va posicionar-se obertament contra la Llista Cívica.

"Estan fent propaganda de franc a Aliança Catalana"

Precisament, el coordinador de l'ANC de Sabadell, Joan Ramon Tarré, ha assegurat en una entrevista al Via Lliure de Rac1 que va estar a punt de suspendre el cicle de xerrades per les "recomanacions" de l'ANC, però es va tirar enrere perquè els membres de l'assemblea territorial van negar-s'hi per "unanimitat". Sobre la polèmica, Tarré ha afirmat que "estan fent propaganda de franc a Aliança Catalana" i ha explicat que es basa en una xerrada per exposar idees polítiques. A més, ha defensat la llibertat d'expressió i que "les idees d'Orriols no contravenen el Codi Ètic de l'ANC". "Si xerrar ha d'estar penat, no ho entenem", ha dit Tarré.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!