L'Assemblea ha denunciat davant dels 57 països que formen part de l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) l'ús de les noves tecnologies per part d'Espanya per reprimir, espiar i perseguir el moviment independentista català. "Unes pràctiques que impliquen una violació de drets humans com la llibertat d’expressió, la llibertat de reunió i d’associació, i la participació política en fòrums digitals", ha valorat l'entitat.

Concretament, han estat la presidenta Elisenda Paluzie i les secretàries nacionals Bàrbara Roviró i Erika Casajoana, que han intervingut a la conferència internacional sobre drets humans Supplementary Human Dimension Meeting de l’OSCE, titulada Tecnologies digitals i drets humans.

Paluzie, en la seva intervenció, ha denunciat les multes desproporcionades imposades contra l’independentisme per les autoritats espanyoles en matèria de protecció de dades: “Els darrers anys, el sistema judicial espanyol ha imposat sancions per valor de 290.000 euros a l’Assemblea Nacional Catalana per campanyes dins l’àmbit de la seva activitat com a organització de la societat civil, per presumpta infracció de la Llei de Protecció de Dades”.

Multes i espionatge

En aquest sentit, la presidenta de l’Assemblea ha remarcat que “l’Agència Espanyola de Protecció de Dades és l’òrgan que en aquest àmbit imposa les multes més elevades a nivell internacional, amb un total de la meitat de les multes imposades globalment durant el primer trimestre de 2021”. Així, Paluzie ha denunciat que, tal com succeeix en altres àrees, “les autoritats espanyoles retorcen i utilitzen la legislació per perseguir l’activitat democràtica, en aquest cas en contra d’organitzacions que defensen el dret d’autodeterminació del poble de Catalunya”.

En el marc de la conferència, la presidenta de l’Assemblea també ha denunciat l’ús per part de les autoritats espanyoles del programari espia conegut com a ‘Pegasus’, que va ser utilitzat per espiar l'expresident del Parlament Roger Torrent i el líder d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, així com el fet que el govern espanyol hagi bloquejat qualsevol investigació sobre aquesta qüestió.

Operació Volhov

Per la seva banda, la secretària nacional de l’Assemblea Erika Casajoana ha denunciat el "creixent nombre d'operacions policials contra representants catalans, com ara la coneguda com a Operació Volhov, en el marc de la qual les forces de seguretat espanyoles van fer un ús il·legal de sistemes d'espionatge sense ordre judicial, vulnerant els drets fonamentals i la dignitat humana de les persones afectades".

A més, Casajoana ha afegit que "les autoritats espanyoles, juntament amb les russes i les xineses, són les úniques que han sol·licitat la prohibició d’aplicacions a la plataforma GitHub per raons de "seguretat nacional"”. Es tracta d’aplicacions que, com Tsunami Democràtic, van ser utilitzades per organitzar protestes pacífiques per part del moviment independentista català.

Tots tres secretaris han demanat a les autoritats espanyoles que respectin el dret a la participació política dels representants catalans i de la societat civil. També han proposat a experts de l'OSCE que visitin Catalunya per investigar la situació de vulneració de drets sobre el terreny.

Què és l'OSCE?

L'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) és una organització internacional formada per 57 Estats que pretén mediar entre països en tasques relacionades amb la prevenció i gestió de conflictes.

L'OSCE està reconeguda com a organisme regional conforme al capítol VIII de la Carta de les Nacions Unides i està formada per tots els països de la UERússia, els països de l'Àsia Central, Mongòlia, els Estats Units i Canadà.

 

Imatge principal: "Reunió de l'Oficina d'Institucions Democràtiques i Drets Humans de l'OSCE / OSCE