L'exdirigent del PNB Iñaki Anasagasti assegura que hi ha hagut un pacte silenci amb la monarquia espanyola que ha convertit tant Joan Carles I com Felip VI en "petits monstres". En una entrevista al Preguntes freqüents, el polític basc ha dit que durant gairebé mig segle se'ls ha permès absolutament tot.

"El PSOE i sobretot Felipe González van aguantar la monarquia durant 40 anys", ha dit Anasagasti, que també ha afegit que el Rei emèrit va haver d'abdicar perquè la seva monarquia "no era ni útil ni exemplar". El polític del PNB també ha tingut paraules per al monarca actual, a qui ha titllat d'"emmidonat" i poc flexible: "En un moment com aquest no pot actuar com ho fa. El seu discurs va ser horrible. A Felip només li va faltar anar vestit de militar el 3-O. Crec que aquell dia va enfonsar la monarquia".

Quan li han preguntat pel paper del Tribunal Constitucional, Anasagasti ha insistit que no hi ha cap garantia per als estatuts de Sau o de Guernica perquè "no tenim ningú que en un moment donat pugui arbitrar unes competències que haurien d'estar blindades" i no restar al lliure albir del govern espanyol. "El TC és un àrbitre comprat", ha sentenciat.

El polític basc també s'ha referit al paper de CiU a Madrid, on només reivindicava "pressupostos i nomenaments", i ha dit que la mediació d'Urkullu entre l'Estat espanyol i el president Puigdemont "al principi va ser reeixida, però després va passar el que va passar".

Anasagasti s'ha acomiadat del programa amb un encàrrec per a Felip VI: "En aquest moment, perquè una monarquia serveixi, ha de ser útil i exemplar".