L'anarquisme català ha trencat el silenci després que els Mossos hagin responsabilitzat aquest moviment d'instigar i liderar els aldarulls que es van produir en les protestes de rebuig a l'empresonament de Pablo Hasél. En un comunicat firmat per Embat, Batzac, la CGT, la Federació d'Estudiants Llibertaris i Dones Llibertàries, els anarquistes denuncien la criminalització del moviment i acusen tant els Mossos com els mitjans de comunicació de ser els responsables.

Aquest és el primer pronunciament públic del moviment després que els Mossos detinguessin el dissabte passat vuit anarquistes, molts d'ells italians, pels aldarulls a Barcelona. Ahir mateix, el jutge va decretar presó provisional per a ells per risc de fuga i de reiteració delictiva.

"Exigim la llibertat sense càrrecs dels anarquistes empresonats i de totes les activistes i militants. Lluitar per un món millor no és delicte, és totalment legítim i imprescindiblement necessari", reivindiquen.

Conscients que una part de la societat els acusa de voler el caos per la seva condició d'antisistema, els anarquistes aclareixen que "el caos que genera la llei de la selva" es produeix actualment "amb el sistema capitalista". "Volem un món millor i per això aixequem sindicats, ateneus, organitzacions i cooperatives. Per això creem comunitats de lluita a barris i pobles, a empreses i centres educatius", expliquen.

Sense amagar els aldarulls de les protestes, el comunicat acusa la classe política, policial i mediàtica de generar la "violència quotidiana", que és l'origen, al seu parer, de les destrosses. I posen com exemple els desnonaments, la precarietat laboral, la violència masclista, el racisme, l'homofòbia i les retallades, entre d'altres.

Mutilació d'un ull

Les organitzacions llibertàries contrasten també l'interès generat per "la petita 'crema' del furgó de la Guàrdia Urbana de Barcelona" amb que "ningú es preocupa per la noia a qui van mutilar l'ull i que no podrà recuperar". "Cap investigació, cap responsabilitat", denuncien.

El cert, però, és que el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, va confirmar ahir en seu parlamentària que tant el Departament com el cos s'havien posat a disposició de la família i la defensa de la víctima.

Finalment, els anarquistes critiquen amb la criminalització del seu moviment s'ha repetit "el mateix discurs de les operacions Pandora i Piñata: anarquistes violentes amb llibres i cinta adhesiva". Per contra, recorden que s'han trobat armes de foc en detencions de grups neonazis.

 

Imatge principal: Un manifestant ataca una seu bancària a Barcelona en les protestes pro-Hasél / Sergi Rugrand