Més de 15 dies després que s'iniciessin les protestes i els aldarulls per l'empresonament de Pablo Hasél ha comparegut en seu parlamentària el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, per tal d'explicar els dispositius policials que hi van fer front.

En una compareixença aquest dimecres a la Diputació Permanent, Sàmper ha afirmat que "no és sa ara" revisar el model d'ordre públic, llançant un clar advertiment a ERC i la CUP, que precisament estan centrant bona part de les negociacions en aquesta matèria. De fet, la mateixa candidata de la CUP, Dolors Sabater, va revelar que la seva formació havia arribat a un principi d'acord amb ERC per aplicar una moratòria a les bales de foam, entre d'altres coses.

Sense esmentar aquestes negociacions, Sàmper ha instat a fer aquest debat al Parlament i a demanar l'assessorament d'experts. També ha demanat revisar els models d'ordre públic de la resta de països occidentals. En aquest sentit, el conseller ha emplaçat el nou Parlament i el nou Executiu que surti del 14-F a dur a terme aquest debat. Tanmateix, ha reclamat separar aquest debat de la investigació interna oberta sobre la mutilació de l'ull d'una jove per part de la Brigada Mòbil de la policia catalana durant el primer dia de protestes pro-Hasél.

Falta d'interlocutors

Per altra banda, el conseller d'Interior també ha revelat que els Mossos no van trobar cap interlocutor amb qui mediar durant les desenes de manifestacions que es van fer arreu de Catalunya. "L'Àrea de Mediació dels Mossos va intentar trobar interlocutors, però no va ser possible en cap cas", ha lamentat. "No s'ha observat cap col·lectiu ni lideratge que les encapçalés. Ha estat impossible del tot mediar amb qui convocava les protestes", ha insistit.

El cert és que la majoria d'aquestes protestes han estat convocades per grups de Telegram que es creen i desapareixen amb relativa rapidesa. Només alguns dels actes ha comptat amb la convocatòria explícita dels CDR.

La jove que va perdre un ull

Bona part de l'exposició de Sàmper ha estat centrada en la mutilació d'un ull que va patir una jove durant el primer dia de protestes. El conseller ha assegurat que tant el Departament d'Interior com el cos dels Mossos s'han posat a disposició de la família i la defensa de la víctima.

També ha comentat que s'ha obert una investigació interna per tal d'aclarir quin va ser l'error, ja que ha reconegut que la lesió de la jove és quelcom que se surt de qualsevol protocol. En aquesta línia, també ha revelat l'existència d'una investigació interna sobre les càrregues que es van produir contra un grup de manifestants al carrer Gran de Gràcia que alhora estava sent encapsulat.

Perfils molt diferents

Sàmper també ha volgut detallar quina mena de persones van acudir a les protestes i els aldarulls que s'han produït les darreres setmanes. Segons informació recopilada per la mateixa policia catalana, les manifestacions han estat convocades per col·lectius polititzats contraris a l'empresonament de Hasél, fet que veuen com un atac a la llibertat d'expressió.

També ha explicat que els actes han comptat amb la participació de persones sense ideologia que tenen per objectiu mostrar "el seu malestar general". Segons ha dit, aquesta mena de perfils és el que conforma el gruix de les mobilitzacions. Aquestes persones, segons ha aclarit, poden dur a terme "accions violentes" però no les inicien.

Precisament, qui les inicia són el tercer perfil exposat pel conseller, el qual seria totalment "aliè" del motiu de les protestes i tindria com a únic objectiu els saquejos i els enfrontaments amb la policia per "voluntat lúdica". "Acostumen a ser joves del carrer, amb antecedents de delinqüència comuna, i que alguns són d'origen estranger", ha afegit.