Potser sigui aquesta la novetat del 26-J a Catalunya: que no hi ha novetat. Contra tot pronòstic, i fent miques les enquestes a peu d’urna, les eleccions del 26-J han deixat el mapa català, si fa no fa, allà on estava.  En Comú Podem les ha tornat a guanyar, com el 20-D, però la confluència liderada per Xavier Domènech i auspiciada per Ada Colau manté els 12 escons que ja tenia, ni un més ni un menys.

Cares llargues, ahir a la nit, a l’Estació de França, on van comparèixer els comuns. Victòria amarga a Catalunya, paral·lela al fracàs del sorpasso a Espanya. Les ambigüitats de Pablo Iglesias sobre el referèndum, que va virar de línia vermella a rosa xiclet, o el Corredor Mediterrani, que no apareixia al programa electoral, han frenat les expectatives dels morats a Catalunya.

Amb el 99,89% de vot escrutat ECP perd més de 80.000 vots -val a dir que la participació als comicis a Catalunya va baixar en tres punts, del 68,6 al 65,1-. Es manté com a força guanyadora a les demarcacions de Barcelona i Tarragona, però no millora posicions. Tampoc a Girona i Lleida, on ERC sí que aconsegueix per primer cop a la història superar CDC i assolir la primera posició, tot i que els republicans tornen a perdre, globalment el duel que havien plantejat als comuns per l'electorat d'esquerra. 

Els dos partits socis del govern Puigdemont-Junqueras, ERC i CDC, han blindat la representació independentista al Congrés, mantenint els escons que ja tenien, 9 els republicans, encapçalats pel tàndem Rufián-Tardà, i 8 els convergents, liderats per Francesc Homs, que recuperen una posició, de quarts a tercers, desplaçant el PSC.

ERC millora el seu percentatge, del 15,99% al 18,1%, el que torna a trencar el seu sostre històric en unes eleccions espanyoles, si bé l'increment en vots absoluts és més suau, de 601.000 a 628.000. En canvi, CDC perd més de 80.000 vots -passa de 567.000 a 481.000, el seu mínim històric-, es queda amb un 13,9% dels vots i cedeix l'hegemonia a Lleida i a Girona a favor dels republicans. No obstant això, en les compareixences amb l'escrutini ja molt avançat es percebia, però, més satisfacció entre els convergents, als quals els sondejos de primera hora literalment els ensorraven amb 5 diputats, que entre els republicans, els rostres dels quals -Rufián, Tardà, Marta Rovira i el mateix Oriol Junqueras- no podien amagar que s’esperaven força més de la jornada electoral.

Les revelacions sobre la conxorxa contra el procés del ministre de l'Interior i candidat del PP, Jorge Fernández, i el cap de l'Oficina Anticorrupció de Catalunya (OAC), Daniel de Alfonso, poden haver contribuït a solidificar la base electoral d'ERC i CDC en l'últim tram de la campanya. Per altra banda, les llistes separades d'ERC i CDC han contribuït una vegada més a facilitar la victòria relativa d'ECP, tot i que les dues forces independentistes (17 escons) superen en 5 els comuns, com va posar de manifest l'expresident Artur Mas, que va comparèixer junt amb Homs i el seu succesor a la Generalitat, Carles Puigdemont, per valorar els resultats.

El PSC, que va confiar la seva candidatura a Meritxell Batet, perd 1 diputat, passant de 8 a 7 i quedant en quart lloc. El resultat dels socialistes catalans ha contribuït d'alguna manera a frenar el creixement d'ECP i, de rebot, a evitar el sorpasso d'Iglesias sobre el PSOE de Pedro Sánchez, molt lluny, però, de l'hegemonia que van mantenir durant dècades en les eleccions espanyoles a Catalunya. De tota manera, els socialistes tornen a fer un mínim històric en unes generals, perdent més de 30.000 vots, tot i que queden encara per sobre del mig milió amb 557.000 paperetes i milloren el percentatge, del 15,6% al 16,1%. Per primer cop no obtenen escó en una demarcació catalana, la de Lleida. 

I al final de la taula de classificació, i ja en el territori marcadament unionista, es produeix la segona variació del dia: el PP de Jorge Fernández puja un escó, de 5 a 6, mentre que els Ciutadans,  liderats per Juan Carlos Girauta, mantenen els 5 que tenien però relleven els populars com a cuers. El PP, al costat d'ERC, és l'únic partit que millora globalment els seus resultats, en passar de 418.000 a 462.000 vots i dos punts percentuals, de l'11,1% al 13,3%. Per contra, C's és el que més perd en xifres absolutes. Els d'Albert Rivera s'han deixat en el camí del 20D al del 26J més de 120.000 paperetes i han passat del 13,0% al 10,9%.