El setmanari britànic The Economist explica, en un reportatge titulat L'independentisme català s'enfronta a nous reptes un any després, l'anàlisi que fan a la Moncloa dels nous passos que farà l'independentisme a partir d'ara. El setmanari cita un "assessor de l'administració Sánchez", a qui no identifica.

"Tal vegada la meitat dels 2 milions de partidaris de la independència vol la desobediència civil, diu l'assessor del govern [espanyol]. L'altra meitat es podria conformar amb una reforma de l'autonomia de Catalunya, però no s'atreveix a parlar fins que s'hagin celebrat els judicis [als presos polítics], que començaran al mes de gener. El senyor Sánchez no hi pot fer gaire perquè tindria una pressió clara de convocar eleccions generals. L'oposició a Madrid ja l'acusa de contemporanitzar" amb els independentistes, assenyala.

The Economist

The Economist afegeix que un ministre, en al·lusió a Josep Borrell, ha pronosticat que "n'hi ha per anys".  El setmanari també recorda que la repressió policial del referèndum de l'1 d'octubre fa que aquesta jornada sigui considerada "un dia d'infàmia" per part de catalans "de les diverses ideologies".

Afegeix que un any després "tot i res ha canviat", tot i que veu el moviment independentista desorientat i sense una estratègia clara, i a més dividit.