La fins ara ministra en funcions de Foment, Ana Pastor, serà la presidenta del Congrés dels Diputats, si prospera l’acord a què el Partit Popular i Ciutadans han arribat aquest dilluns per al repartiment de la Mesa de la institució. El seu nom ha estat anunciat per Rajoy en la reunió de la junta directiva nacional, que el partit havia convocat a les 17h a la seu del carrer Gènova. Amb el seu pacte, els populars han decidit apostar per una candidata de perfil moderat i de consens que acceptés la formació taronja. Pastor substituiria el fins ara president per part dels socialistes, Patxi López.

Rajoy ha definit la candidatura de la seva companya de govern com una "opció continuïsta". Segons ha pogut saber El Nacional, fora del sorteig del PP haurien quedat el ministre de l'interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, i la diputada Maria Dolores de Cospedal, a petició de C's. Aquests eren noms que havien sonat en les darreres hores. Però el fet que l'extresorer del partit, Luis Bárcenas, acusés la primera d'haver participat en la trama, o les escoltes on el segon conspirava contra els independentistes de CDC i ERC, no haurien gaudit de l'aprovació de la formació taronja.

Amb l'ascens de Pastor al càrrec, i després de la dimissió del ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, el govern en funcions es queda amb un titular ministerial menys. En el cas de Soria va ser el titular d'Economia, Luis de Guindos, qui va assumir-ne les funcions, en tant que un executiu interí no pot nomenar nous ministres. Quan la ministra de Foment deixi el seu lloc, Moncloa haurà de prendre una determinació en el temps que va fins a la nova construcció d'un govern a Espanya. Les tasques podrien ser assumides per algun altre membre, o esperar al nou executiu.

La resta de membres de la Mesa segons el pacte encara no han estat revelats per Rajoy, qui ha indicat que ho farà aquest dimarts, dia 19 de juliol i quan es constitueixen les Corts. D'acord amb el repartiment, els populars es reserven la presidència, una vicepresidència i una secretaria. C’s es queda la vicepresidència primera i una altra secretaria. Els altres quatre llocs (dues vicepresidències i dues secretaries) se'ls hauran de repartir el PSOE (un i un) i Unidos Podemos i les seves confluències (els altres dos). La formació taronja encara no ha desvetllat tampoc els seus noms.

Si les paraules del líder del PP sobre "el continuïsme" de les candidatures de l'òrgan s'ajusten a la resolució final de la Mesa, els dos llocs que queden per ocupar podrien correspondre amb la diputada per Girona Alícia Sánchez-Camacho, la diputada per Màlaga Celia Villalobos i la de Ciudad Real Rosa Romero. Una de les tres hauria de quedar fora, a causa del repartiment conjunt amb la formació taronja. El dubte serà aclarit a les 9h de demà, quan se celebri la reunió del grup parlamentari popular al Congrés.

Per la banda de la presidència del Senat, el discurs del gallec ha anat encaminat a ratificar la candidatura de Pío García-Escudero, qui ja n'havia presidit la cambra alta durant la XI legislatura.També seguiran en el seu càrrec el portaveu parlamentari al Senat, José Manuel Barreiro, i el secretari general del Grup Popular a la cambra alta, Javier Arenas. "Que les coses es quedin com estan" ha precisat Rajoy.

Disposat a un govern en minoria

El president del PP ha dedicat la major part del discurs a exposar les seves intencions per a les negociacions de la investidura i la formació de govern a Espanya. Rajoy ha descartat la possibilitat d'una gran coalició amb el PSOE i C's i aposta ara per un executiu "d'àmplia base parlamentària", pel qual està disposat a treballar. "Independentment de la fórmula que es pogués articular, aquesta donaria estabilitat, amb un horitzó de certesa, amb uns objectius clars i pactats", ha indicat el líder del PP sobre un acord que li garantís l'aprovació d'una sèrie de polítiques i reformes.

Davant d'un escenari incert, Rajoy no es tancaria a un govern en minoria. Ara bé, demana que deixin que governi qui ha guanyat i assumeixen la responsabilitat que creu que els pertocaria. “Això es pot fer, però molt difícil. Però el PP assumirà la seva responsabilitat i governarà ni que sigui amb 137 diputats, si és lo que volen els altres” ha explicat. Tanmateix, espera dels altres dos que en virtut de la seva responsabilitat “moral i democràtica” acceptin uns acords "de mínims" com ara l’aprovació del sostre de despesa i dèficit, a més dels pressupostos generals de l'Estat.