Dos mesos després d’entrar a presó, el comissari Villarejo va ingressar mig milió d’euros de diners investigats per l’Audiència Nacional al Grupo Avellanar, una companyia a la qual l’Empresa Municipal de la Vivienda de Madrid va vendre 34 pisos quan governava Ana Botella (PP).

El presumpte blanqueig de capitals del comissari es realitzava a través de compres i inversions en negocis legals. Una d’aquestes operacions, segons ha informat el diari Público, la va fer amb  l’empresa del Grupo Avellanar, propietat de Julio Iranzo, un dels fundadors d’Alianza Popular. A través d’aquesta companyia es van adquirir 34 pisos a l’empresa municipal d’Ana Botella, una companyia que està investigada per corrupció.

En concret, l’Empresa Municipal de la Vivienda de Madrid va posar a la venta 1.860 domicilis públics que va vendre de manera fraudulenta i, per això, té una causa oberta a l’Audiència Provincial. Aquestes vendes s’haurien fet “sense aplicar els requisits de procediment exigibles per la normativa que regulava les compravendes” i, a més, s’haurien adquirit a un preu inferior del mínim jurídicament exigible. De fet, els 34 domicilis no s’haurien comprat al preu de la subhasta.

Villarejo i el Grupo Avellanar

Villarejo invertia a la companyia a través de comptes en participació, un sistema freqüent de blanquejament de capitals. Una d’aquestes operacions va ser la inversió en una promoció immobiliària de 122 apartaments a Estepona. Aquest tipus de contractes es poden realitzar de manera privada, fet que fa que es pugui amagar a tercers la identitat dels inversos i que la responsabilitats quedin en mans dels gestors.