El gran acte del govern espanyol aquest dissabte va ser una roda de premsa del ministre de Sanitat, Salvador Illa, des de Barcelona on va assegurar que no veuria amb mals ulls que les Comunitats Autònomes ampliessin el toc de queda, tal com ja han demanat Castella i Lleó o Andalusia. A més, per acabar-ho d'arrodonir, Illa ha concedit aquest diumenge una entrevista a El País on assegura que les autonomies ja poden decretar "confinaments".

Aquí el ministre no parla d'un confinament domiciliari ni d'un confinament perimetral, com ja van decretar moltes Comunitats, sinó al que es refereixen els altres Estats europeus per confinament, però el candidat socialista no especifica que implica aquest suposat confinament que va més enllà del que hi ha decretat a Espanya, però que no arriba al domiciliari.

https://elnacional.cat/uploads/s1/12/95/25/90/elpais-750.jpeg

Illa també és el protagonista de la portada de La Vanguardia, que destaca dos fets, l'arribada de Joe Biden a la Casa Blanca i la roda de premsa que va concedir ahir el ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa, on va descartar un segon confinament domiciliari i es va obrir a allargar el toc de queda. A part, la principal publicació del Grup Godó també destaca l'ajornament electoral a Catalunya, l'elecció del successor d'Angela Merkel i la pujada del preu de la llum a Espanya.

lavanguardia.750

Illa ja no és el protagonista de cap més portada, i l'ABC aposta per Mario Vargas Llosa. I s'ha d'admetre que l'escriptor peruà té raó amb una declaració que diu: "El nacionalisme és la desgràcia d'aquest país". I això és tan cert com que cada dia surt el sol.

Anem a pams, i justifiquem aquesta frase lapidaria, però no va més enllà d'observar que fa la classe quan hi ha problemes, treure a passejar la bandera per intentar tapar el problema, ja es digui Covid-19, borrasca Filomena o el repartiment de les vacunes. Qui no recorda el gran adhesiu del govern espanyol a la primera caixa de vacunes de Pfizer o aquella roda de premsa de Sánchez i Ayuso amb un nombre incomptable de banderes darrere. Ara bé, Vargas Llosa es refereix, per descomptat, al nacionalisme català i reclama a Madrid que li retiri competències al Govern.

abc.750

Deixant enrere Vargas Llosa, El Mundo aposta per donar veu a Santiago Abascal qui, un cop més, ha carregat contra Pablo Casado assegurant que les seves formacions podrien haver col·laborat, però el líder del PP ha decidit oposar-se a l'extrema dreta.

elmundo.750

La Razón aposta, un dia més, per enaltir la figura d'Isabel Díaz Ayuso amb un reportatge sobre les 96 hores que suposadament va passar la presidenta de Madrid a la sala de crisi de la Comunitat durant el temporal Filomena. Una estança que no s'ha traduït en res perquè Ayuso fa una setmana que està completament desapareguda.

larazon.750

El Filomena també protagonitza una altra portada, la de El Periódico, que amb una gran foto d'Espanya nevada després de l'últim gran temporal, anuncia que no serà l'últim. Fins aquí, tot bé, però el diari barceloní, amb aquest titular vol anar més enllà i alerta que el canvi climàtic el que provocarà que aquest tipus de borrasques s'intensifiquin i les patim molt més sovint. Un bon exemple és el Glòria, que va atiar tot l'Estat la passada primavera.

elperiodico cat.750

Hem dit que el ministre Illa no apareixia en cap més portada, i és cert, però la seva formació sí. El Punt Avui destaca en portada la pressió que li ve al PSC en les pròximes setmanes per la seva oposició a l'ajornament electoral. A més, el diari gironí també destaca la mort de l'alpinista català Sergi Mingote, que va perdre la vida quan estava preparant l'ascensió al K2.

A la portada també s'hi cola la candidata del PDeCAT a la Generalitat, Àngels Chacón, que assegura que si el Govern, del que ella en formava part fins fa pocs mesos, no ha sabut gestionar la pandèmia, segur que no pot implementar la independència de Catalunya.

elpunt avui.750

Per últim l'ARA, destaca a la portada el seu reportatge dominical habitual sobre un tema que en els últims mesos ha paregut bastant a la vida pública, la despoblació de les zones rurals, en aquest cas les de Catalunya. 

ara.750