La campanya del PP contra l'amnistia i el pacte entre els socialistes i EH Bildu a Pamplona està tenint els seus fruits electorals. Així ho mostra la darrera enquesta de Sigma Dos per a El Mundo, on es mostra com el partit liderat per Alberto Núñez Feijóo milloraria el resultat de les eleccions del 23-J. Concretament, els populars passarien dels actuals 137 diputats a 152. Es tracta d'una gran millora que deixa un regust amarg per dos motius. Per una banda, el PP tindria un diputat menys que en l'enquesta d'aquest diari de fa un mes, per tant, podria estancar-se. Per altra banda, els de Feijóo no arribarien sols a la Moncloa. Tot i que les males notícies realment són per al PSOE, que passaria de 121 representants a 114. 

Cap dels dos partits majoritaris de l'estat espanyol aspira a una gran victòria amb majoria absoluta, com aquelles que durant anys van dominar el panorama polític. Ara, tots dos poden impulsar-se a la Moncloa a través de pactes? Segons el sondeig, aquesta possibilitat estaria només a l'abast del PP. Els populars haurien de trucar a la porta de l'extrema dreta de Vox per tal de poder governar, tanmateix, han mostrat en altres ocasions que això no seria un problema. Tot i això, el seu principal soci es troba cada cop més feble. La formació d'Abascal segueix la seva tendència a la baixa que ja es va constatar a les eleccions del 23-J. Segons l'enquesta en una nova cita electoral passarien de 25 diputats a 23. Vox deixaria de ser tercera força en ser superat per Sumar, però malgrat tot, el suport de Coalició Canària (1 diputat) i UPN (1 diputat) farien que Feijóo arribés per la mínima als 176 diputats que li caldrien per erigir-se en president. 

enquesta gener 2024 el mundo
Font: El Mundo

El PSOE segueix perdent suport 

Després que Pedro Sánchez millorés els seus resultats a les urnes el passat 23-J contra tot pronòstic i hagi reeditat la seva coalició de govern, una nova cita electoral no sortiria tan bé als socialistes. Segons l'enquesta de Sigma Dos, els socialistes perdrien 7 representants, més que fa un mes. És a dir, el PSOE pateix un degoteig de suport a diferència del seu principal soci, Sumar, qui milloraria els seus resultats. La formació de Yolanda Díaz sumaria tres diputats, arribant als 30 diputats i situant-se com a tercera força a l'Estat. Malgrat tot, el gran pacte que ha impulsat als dos partits cap a la Moncloa no els permetria arribar als 176 suports necessaris. 

La incapacitat de repetir la coalició cauria principalment en mans del PSOE, ja que diverses formacions podrien millorar el seu resultat o igualar-los. Per exemple, els pactes no passen factura als partits catalans. Per una banda, Esquerra Republicana sumaria un diputat i tindria 8 representants al Congrés, i Junts per Catalunya conservarien els 7 diputats actuals. 

volucio benquesta el mundo gener 2024
Font: El Mundo

Rebuig entre els votants del PSOE als pactes amb EH Bildu 

Per altra banda, La Razón publica la segona part d'una enquesta d'NC Report on es mostra el rebuig dels votants socialistes als pactes de la formació amb EH Bildu. Concretament, el 65,9% dels votants del PSOE consideren malament o molt malament els pactes amb Bildu. Per altra banda, el 25,3% dels votants socialistes es mostren a favor d'aquests pactes. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!