El dimecres 10 de gener és la data marcada al calendari perquè, si no hi ha cap gir de guió, l’amnistia faci la següent passa en la seva tramitació al Congrés dels Diputats. És quan està previst que se celebri el debat de totalitat, en el qual es debatran les esmenes a la totalitat que, previsiblement, presentaran el PP i Vox per mostrar el seu rebuig frontal a la Proposició de llei orgànica d’amnistia per la normalització institucional, política i social a Catalunya. Sigui com sigui, i de manera extraordinària, el ple, que començarà a les 9 hores, se celebrarà a l’hemicicle del Senat a causa de les obres de modernització que hi haurà a la Cambra Baixa.

De tot plegat han informat aquest dijous fonts de l’entorn de la presidenta del Congrés, Francina Armengol, que indiquen que els càlculs són que el 10 de gener es debatin les esmenes a la totalitat un cop s’hagi tancat el termini per presentar-les, que expira el dimecres 3 de gener. Així mateix, també està previst que es debatin i votin els acords d’estabilitat pressupostària, el reial decret llei de mesures anticrisi aprovat el dimecres pel Consell de Ministres i el Reial Decret llei 6/2023, conegut com a òmnibus i que ha suscitat polèmica perquè inclou un article relatiu a les qüestions prejudicials al Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

Esmenes a la totalitat

Les esmenes a la totalitat només podran ser de text alternatiu; és a dir, un grup parlamentari farà una proposta per canviar el redactat de dalt a baix. Les esmenes de totalitat de devolució, que impliquen rebutjar directament el text original i retornar-lo al seu autor, no es poden presentar a les proposicions de llei que han estat preses en consideració pel ple del Congrés, i només s’apliquen als projectes de llei (presentats pel govern espanyol) o a les proposicions de llei que neixen al Senat.

De moment, es dona per fet que tant el PP com Vox presentaran esmenes a la totalitat, que es votaran conjuntament i seran rebutjades pels 178 vots en contra del PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, el PNB, Podemos i el BNG, la mateixa majoria (a excepció de Coalició Canària) que va permetre la investidura de Pedro Sánchez el novembre.

Tramitació a la Comissió de Justícia

Després de superar el debat de totalitat, la proposició de llei d'amnistia continuarà el seu camí parlamentari: primer a la ponència, que haurà de redactar el seu informe, i després a la Comissió de Justícia, que aprovarà el seu dictamen. En aquest recorregut serà quan els grups parlamentaris podran acabar de perfilar el text, estudiar les esmenes que s'hagin presentat i modificar tot allò que considerin. El PSOE, Junts i ERC ja han explicat que, com a molt, seran esmenes de precisió que refinin el redactat, poleixin la llei i no obrin un conflicte entre socialistes i independentistes.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!