Amnistia Internacional ha tornat a demanar l'alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i posar així fi a la "injustícia" que viuen des de fa tres anys. L'organització ha afirmat que els tres poders de l'Estat "tenen l'oportunitat de corregir els efectes d'una condemna injusta contrària als drets humans".

Així, ha apuntat que la fiscalia del Tribunal Constitucional (TC) ha d'impulsar aviat una resolució del recurs d'empara interposat pels presos, instant a l'anul·lació de la condemna dictada pel Tribunal Suprem (TS). L'organització ja va apuntar el 2019 que la sentència vulnera el dret a la llibertat d'expressió i reunió pacífica. Ha instat també a l'indult i a la reforma del delicte de sedició.

Pel que fa al poder executiu, l'ha instat a habilitar eines idònies perquè Sànchez i Cuixart siguin posats en llibertat. El director d'Amnistia Internacional Espanya, Esteban Beltran, ha assegurat que aquest poder té l'oportunitat de tramitar aviat els expedients d'indult i ha valorat que qualsevol mesura que suposi "posar fi a la injustícia del seu engarjolament, serà benvinguda per Amnistia".

Reforma del delicte de sedició

Per últim, ha instat el poder legislatiu a emprendre com abans millor la reforma del delicte de sedició, "que vulnera el principi de legalitat". Amnistia ha expressat la seva preocupació perquè aquest tipus delictiu s'hagi fet servir contra Sànchez i Cuixart, que ha considerat que s'ha emprat "de manera extensiva" pel Suprem.

Ha alertat que això podria "obrir la porta en un futur a major criminalització d'actes directament relacionats amb l'exercici pacífic dels drets a la llibertat d'expressió i de reunió pacífica".

"Penes desproporcionades"

Davant d'això, Beltrán ha afirmat que el poder legislatiu ha d'impulsar una reforma del delicte de sedició "per garantir que no es criminalitza indegudament l'exercici de les llibertats d'expressió i reunió pacífica, ni s'imposen penes desproporcionades a actes de desobediència civil pacífica, tal i com ha passat en aquest cas".

Per últim, ha esperat que el Suprem resolgui al més aviat possible la "confirmació" de la progressió a tercer grau autoritzada per les autoritats penitenciàries catalanes.