Amnistia Internacional (AI) ha denunciat aquest divendres que la denegació del tercer grau a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart "perpetua una situació d'injustícia contra ambdós, ja que han de ser posats en llibertat de manera immediata".

El director de l'organització a Espanya, Esteban Beltrán, ha afegit que "els Jordis mai haurien d'haver entrat a la presó", i que la condemna contra ells per part del Tribunal Suprem el novembre del 2019 per un delicte de sedició "constitueix una restricció indeguda dels seus drets a la llibertat de reunió pacífica i d'expressió, contrària als drets humans".

L'organització recorda que ha demanat la seva llibertat des que van ser posats en presó provisional, l'octubre del 2017.

En un comunicat AI indica que Jordi Sánchez i Jordi Cuixart "fa més de tres anys que estan injustament a la presó, lluny de les seves famílies i les seves obligacions professionals".

Conclouen el comunicat recordant que han demanat al Congrés "avançar sense endarrerir més la reforma del Codi Penal per assegurar que la definició del tipus penal de sedició no criminalitza indegudament l'exercici de les llibertats d'expressió i reunió pacífica, ni imposa penes desproporcionades a actes de desobediència civil pacífica".

Tots els presos, sense tercer grau

El Tribunal Suprem ha anul·lat el tercer grau dels nou polítics independentistes empresonats per l'1-O en considerar-lo "prematur". La decisió afecta especialment l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l'exconsellera Dolors Bassa, que mantenien el tercer grau en espera de la decisió final del Suprem, mentre que els set presos de Lledoners ja el tenien suspès cautelarment, i ara el tenen anul·lat del tot.

Els magistrats també els deneguen l'aplicació de l'article 100.2, que els permetia sortir alguns dies tot i estar en segon grau, per la seva "falta de connexió amb un procés de reinserció".