Amnistia Internacional reclama aturar el procés judicial contra els presentadors de TV3 Toni Soler i Jair Domínguez, i l'actriu Judit Martín, acusats d'haver-se burlat de la Verge del Rocío en un gag al programa Està Passant durant la Setmana Santa. Aquest dimecres el jutjat d’instrucció 5 de Sant Feliu de Llobregat va citar a declarar com a investigats els protagonistes del gag. Així doncs, l'associació ha reclamat a través d'un fil de Twitter que el dret internacional només permet la persecució penal per a expressions greus que inciten directament a la violència. Amnistia apunta que els Estats han de revocar les lleis que prohibeixen la blasfèmia i adverteix que "protegir conceptes abstractes com els sentiments o creences religioses no és un motiu permissible per restringir la llibertat d'expressió". 

Amb tot, Amnistia exigeix que aquest procediment no tingui més recorregut, i recorda que el Codi Penal ja ha permès condemnes a artistes o activistes per lletres de cançons o missatges en xarxes, "pels delictes d'enaltiment del terrorisme, injúries contra la corona i ofensa contra els sentiments religiosos". Per tant, l'associació conclou que "això ha d'acabar", i lamenta que hi ha iniciatives legislatives parades en el temps en el Parlament "que han de reprendre's per a modificar i eliminar del Codi Penal els articles que atempten greument contra la llibertat d'expressió". 

El gag de 'TV3' contra la Verge del Rocío

La fundació espanyola Abogados Cristianos va presentar una denúncia contra els responsables de l'espai, que estan acusats d'un delicte d'injúries. En la resolució, la jutgessa també ha acordat que l’entitat espanyolista aporti 1.000 euros al jutjat per tal de donar-la com a personada com a acusació popular. La denúncia apunta que l'actriu que feia de verge, Judit Martín, "flirtejava amb un dels directors del programa, arribant a enviar-li un petó i a exclamar 'maco!' i preguntar: 'Tu estàs amb el semàfor en verd?' i 'I tu? Tu estàs més madurito, però jo no faig fàstics a res eh?'". La intervenció de Martín va seguir afirmant: "Estic més calenta que el pal d'un xurrero"

En una curta interlocutòria, la jutgessa afirma que els fets denunciats podrien emmarcar-se en un delicte contra la Constitució, i que per aclarir-ho cita els periodistes en qualitat d’investigats per què compareguin amb advocat, el 27 d’octubre a dos quarts de deu del matí. També informa la Fiscalia de la causa, i a Abogados Cristianos.

TV3 defensa que el gag no pretén ferir ningú

Tot i les crítiques al gag, les màximes autoritats de TV3 van rebutjar retirar-lo perquè consideren que s'emmarca dins la llibertat d'expressió. El mateix director del canal públic, Sigfrid Gras, va assegurar que la paròdia no volia "ferir ningú", sinó que era una forma de "sàtira i humor". "No el pensem retirar. Si ho haguéssim de fer cada cop que algú se sentís ferit per un gag, no faríem altra cosa", va argumentar durant la sessió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals al Parlament. A pesar de defensar aquest gag de l'Està passant, Gras va admetre que preferiria "no tenir polèmiques" com aquesta, però va apuntar que pot passar, perquè TV3 és "una televisió important per al país".