La negociació per l’amnistia, que ha fructificat en un pacte entre el PSOE i l’independentisme català per investir Pedro Sánchez, està passant factura al president espanyol en funcions. Aquesta és la principal conclusió que s’extreu del baròmetre del CIS corresponent al mes de novembre publicat aquest divendres, en què el Partit Popular (33,9%) tornaria a superar el PSOE (31,9%) com a formació més votada en cas que es convoquessin eleccions. La diferència entre els dos principals partits espanyols és de dos punts i sis dècimes de distància a favor dels conservadors, mentre que al sondeig d’octubre els socialistes tenien un avantatge de quatre dècimes respecte els populars. S'ha girat la truita. Pel que fa als independentistes, el panorama queda pràcticament igual, atès que Esquerra es manté en l’1,9% i Junts puja una dècima fins a l’1,4%.

El sorpasso del PP al PSOE és significatiu tenint en compte que és la millor dada que aconsegueixen els populars en un CIS des del gener del 2018 i el salt és tan important que Alberto Núñez Feijóo supera el percentatge de vot obtingut a les eleccions generals del juliol (33,05%). En canvi, Pedro Sánchez va a la baixa i empitjora els registres del 23-J, quan es va situar en el 31,7% dels sufragis. L’altra batalla electoral és la pugna per la tercera posició. Després d’aquest estudi, Sumar es manté com a tercera força més votada amb l’11,8% de l’estimació de vot, per bé que retrocedeix gairebé un punt en relació a l’octubre. Tot i la baixada, conserva el tercer lloc per davant de Vox, que perd una dècima (10%) respecte el mes passat.

La pugna entre independentistes catalans: guanya ERC

L’altra frec a frec habitual és el dels independentistes catalans i, en aquest cas, Esquerra iguala els registres de l’octubre obtenint 1,9% dels suports, mentre que Junts puja una dècima i s’ubica a l’1,4%. A Euskadi, entre les forces nacionalistes, EH Bildu fa un salt endavant assolint l’1,3% dels suports i preserva la primera plaça per davant del PNB (0,9%), el dia que els d’Andoni Ortuzar han signat l’acord d’investidura amb el PSOE.

L’enquesta es va realitzar entre el 2 i el 5 de novembre, moment en què el PSOE i Esquerra Republicana acabava de segellar el pacte per investir Pedro Sánchez acordant, entre d’altres, la llei d’amnistia. De fet, les entrevistes es van fer poc després que el president en funcions defensés obertament l’amnistia per aconseguir "el retrobament total" a Catalunya i superar d'aquesta manera el procés. "De la necessitat en fem virtut", va assenyalar el líder socialista davant el Comitè Federal del PSOE per admetre, també, que si s’acaba exonerant independentistes seria a causa de l'aritmètica posterior a les generals del 23-J. I per la necessitat d'aconseguir el suport de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana a la seva investidura. "No era el pla per aquest moment", va dir. La militància del PSOE va avalar amb una àmplia majoria el pacte amb Sumar i l’intent de teixir aliances amb l’independentisme per continuar a La Moncloa.

Tercer baròmetre del CIS des del 23-J

En l’últim baròmetre, publicat el mes d’octubre, Pedro Sánchez ja es va veure arrossegat pel debat engegat al voltant de la llei de l’oblit judicial, atès que en aquella ocasió el PP va retallar diferències amb el PSOE a menys d’un punt, encara que els socialistes es mantenien en la primera posició en els càlculs del CIS. La distància es va rebaixar fins a les quatre dècimes. En paral·lel, el sondeig va tornar a situar Esquerra Republicana per davant de Junts per Catalunya. Els de Gabriel Rufián aconseguirien l’1,9% dels vots, mentre que la formació de Míriam Nogueras s’enduria l’1,3% dels suports.

Ara bé, l’estudi deixava una bona notícia per a l’esquerra espanyola: Sumar va ampliar la diferència amb Vox, situant el partit de Yolanda Díaz com a tercera força més votada en unes hipotètiques eleccions, amb el 12,7% dels sufragis. Això els situaria a més de dos punts per sobre del partit liderat per Santiago Abascal, que es quedaria a la quarta posició, amb el 10,1% dels vots.

En el primer baròmetre després de les eleccions del 23-J, corresponent al setembre, l’institut sociològic situava el PSOE com a clar guanyador d’unes noves eleccions generals. L’organisme presidit pel socialista José Félix Tezanos col·locava el partit de Pedro Sánchez gairebé dos punts per sobre del PP (33,5% contra un 31,7% dels vots). I també pronosticava un empat entre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana en percentatge de suport a les urnes.