Amnistia Internacional (AI) ha conclòs que les forces de seguretat del Marroc i d'Espanya van cometre crims contra el dret internacional durant la tragèdia de Melilla, quan el passat 24 de juny van impedir el salt de migrants, en un salt on van morir almenys 37 persones. Aquesta és la principal conclusió d'un informe d'aquesta organització presentat aquest dilluns, que recull que tant els agents espanyols com els marroquins van fer omissió de l'auxili mèdic als ferits, van provocar homicidis i van practicar expulsions col·lectives. En roda de premsa, el director d'AI a Espanya, Esteban Beltrán, ha apuntat que el govern espanyol "sembla que hagi tractat d'encobrir els fets" perquè "no ha iniciat una investigació d'ofici", treballa "a contracor" amb la Fiscalia i "ha exonerat" les forces de seguretat del país. 

El document d'Amnistia Internacional se suma així a les diverses investigacions que han conclòs que Espanya i Marroc no van actuar degudament durant aquest salt massiu a la tanca de Melilla. En concret, han recollit declaracions de supervivents, imatges i altres indicis examinats durant mesos. Després de recopilar tota aquesta informació, l'organització ha denunciat un "ús generalitzat de força il·legítima per les forces de seguretat marroquines i espanyoles", fins i tot quan els migrants es trobaven sota control policial. En aquesta línia, l'informe apunta que els agents dels dos països van utilitzar porres, pilotes de goma, així com gas lacrimogen. A més a més, denuncien que van colpejar a persones ja immobilitzades "en un espai tancat del qual no tenien forma d'escapar". A banda d'aquesta violència, Amnistia assegura que les autoritats van tenir "un menyspreu absolut" al dret internacional en fer "expulsions col·lectives" de com a mínim 470 persones. 

Incompleixen "l'obligació de protegir el dret a la vida"

D'altra banda, l'organització internacional assegura que el Marroc "va prioritzar" el trasllat de cadàvers a ajudar els ferits, els quals no va assistir fins passades gairebé dues hores de la repressió del salt. Per la seva part, la policia espanyola, segons assenyala AI, no va permetre l'accés a la Creu Roja en cap moment. De fet, l'informe apunta que "les autoritats espanyoles no van ajudar de cap manera a les persones ferides que van quedar en el sòl en territori espanyol una vegada conclosa l'operació policial, per la qual cosa van violar els seus drets de múltiples formes, inclòs el seu dret a atenció mèdica ràpida i adequada i a no sofrir tortura i altres maltractaments".

Aquesta omissió d'ajuda, segons l'organisme, demostra que Espanya i el Marroc van incomplir la seva "obligació de protegir el dret a la vida" d'aquestes persones i la violència utilitzada "va contribuir a les seves morts i lesions, si és que directament no les va causar". Així mateix, l'organització internacional ha volgut subratllar que encara hi ha 77 persones de les quals no se sap res des del dia de la tragèdia. Les seves famílies ho han denunciat, però Amnistia Internacional assegura que les autoritats del Marroc no han fet cap investigació al respecte i que, fins i tot, han prohibit a l'ONG del país buscar aquests migrants desapareguts. 

Des del Ministeri d'Interior espanyol han mostrat la seva "més ferma repulsió" a l'informe d'Amnistia Internacional, assenyalant que són acusacions "sense proves". "Lamentem que es facin acusacions en contra de les nostres Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat sense proves, recolzant-se només en testimonis d'una part sense contrastar", han assegurat fonts del ministeri recollides per Efe. 

La Fiscalia presentarà "aviat" les seves conclusions 

El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, també ha parlat sobre la tragèdia de Melilla i ha assegurat que "aviat" farà públiques les conclusions de la seva investigació, feta "amb tot el rigor i totes les dades" recopilades. Tanmateix, el fiscal general ha evitat valorar l'informe d'Amnistia Internacional i ha assenyalat que el ministeri públic té "un altre camp d'actuació i interpretació del que pot ser delicte o no". "El que pugui dir Amnistia Internacional es queda dins del que Amnistia Internacional diu o fa", ha apuntat García Ortiz en aquest sentit.