Les entitats municipalistes sobiranistes fan un “avís” a l’Estat espanyol: “que deixi d’amenaçar els funcionaris”. Així ho ha advertit Miquel Buch, president de l’Associació Catalana de Municipis (AMC), en declaracions des del Parlament acompanyat de Neus Lloveras, presidenta de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). “Estem parlant de democràcia i política”, ha defensat Buch.

“Avui s’han enviat cartes als secretaris i interventors municipals amenaçant-los”, ha denunciat el també alcalde de Premià de Mar (Maresme). “Si tenen qualsevol cosa, que vinguin al president, al Parlament o als alcaldes, però que deixin en pau els treballadors públics, que no hi tenen res a veure”, ha afegit.

Per la seva part, la presidenta de l’AMI ha explicat que aquest dijous al matí han impulsat una iniciativa perquè els alcaldes i alcaldesses de Catalunya signin “un decret de caire polític” en què expressin la seva voluntat de col·laborar en l’organització del referèndum i donin suport al Govern en aquesta qüestió. Segons Lloveras, ja s’han signat més de 400 decrets i “aviat arribarem als 500”.

En aquest sentit, Miquel Buch s’ha mostrat convençut que “en les pròximes hores en tindrem molts més”. I ha interpel·lat directament els alcaldes que tenen dubtes: “Els que dubten de fer aquest decret, o de posar a disposició els col·legis perquè els seus veïns puguin votar, els diem que no dubtin, que la història ens jutjarà a tots. Ens posarà a un costat als qui vam oferir els espais a favor de la democràcia, i a un altre als qui no”.

Pel que fa a l’alcaldessa de Barcelona Ada Colau, Neus Lloveras ha vaticinat que s’acabarà sumant als alcaldes que cedeixen espais municipals. “Estic convençuda que col·laborarà. “Coneixem l’alcaldessa Colau i sabem que és una persona que creu en la participació ciutadana, que escolta, que creu en la democràcia, i per tant facilitarà que Barcelona pugui votar amb normalitat”, ha dit. Colau s’ha fixat un termini de 48 hores per decidir-ho.