El diari americà Politico ha advertit que "Catalunya es prepara per al pitjor" en la crisi sanitària del coronavirus, i no descarta a més que pugui acabar amb "una crisi política a gran escala" entre el govern català i l'espanyol.

Segons Politico, el mateix govern català adverteix que "el nombre de morts pot ser molt superior al que mostren les dades oficials". I cita en aquest sentit unes declaracions de la consellera de Salut, Alba Vergés, que admet que la xifra oficial només inclou els que moren als hospitals i no les persones que moren a casa i a residències.

També cita l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, que assegura que 140 persones han mort a les quatre poblacions de la Conca d'Òdena que han estat bloquejades des del 13 de març. "D’ells, només 40 van resultar positius; la resta no s’han provat a causa d’una escassetat de kits de prova", indica. "Les dades no són fàcils de digerir, però ens poden ajudar a comprendre la complexitat del que estem vivint", diu Castells. "Tots els alcaldes del país s'han de preparar perquè el que ve és important", apunta.

Captura de pantalla 2020 04 01 a les 21.49.39

El diari recorda també el conflicte polític de fons, i que dimarts la consellera de Justícia, Ester Capella, va proposar que els nou líders independentistes que es troben a la presó poguessin passar la resta del període de quarantena a casa seva. I va argumentar que cal enviar presos a casa per reduir les infeccions a la presó. Però afegeix que el Tribunal Suprem espanyol s'hi va oposar. 

"El Tribunal Suprem va advertir en un comunicat, que la mesura pot suposar una perversió de la justícia. I Capella va respondre dimecres, criticant el Tribunal Suprem perquè va expressar la seva opinió amb anterioritat a una decisió formal i en un comunicat. "No podem tolerar amenaces ni coaccions", va dir", resumeix.