Amenaces dels ultres del 9 d'octubre després d'evitar presó, mitjançant un acord pel qual accepten condemnes d'entre 12 i 24 mesos com a responsables d'un delicte contra els drets fonamentals. "Encara vau rebre poc", ha cridat un dels ultradretans contra els antifeixistes concentrats a les portes de l'audiència on s'ha celebrat la vista —tal com han captat les càmeres de TV3—. 

Estem parlant dels fets que van tenir lloc durant el 9 d'octubre del 2017, quan grups d'ultradreta van boicotejar la manifestació de la Diada del País Valencià —pocs dies després del referèndum d'autodeterminació—. Ara, la majoria dels processats (25 de 28) per les agressions a València han acceptat les esmentades condemnes que eviten l'ingrés a presó, així com multes per diversos delictes de lesions i ordres d'allunyament respecte de les entitats d'esquerres convocants de la mobilització. Tanmateix, res d'això els ha impedit amenaçar les persones que aquest dimecres protestaven fora de l'audiència: "Encara vau rebre poc, aquell dia. Ploramiques, que sou uns ploramiques". Aquestes són les imatges recollides per les càmeres de TV3:


Per la seva banda, els manifestants els han rebut amb crits de "nazis fora" i el lema "País Valencià antifeixista". La presidenta d'Acció Cultural (acusació popular), Anna Oliver, ha defensat que ha sigut la tasca de la Comissió d'Octubre (convocant de la manifestació) "el que ha aconseguit identificar els agressors i ha aconseguit una condemna històrica per a 26 persones amb un llarg historial d'agressions".

21 dels ultres han estat condemnats a un any i cinc mesos de presó, mentre que dos d'ells han estat condemnats a dos anys. Un dels processats ha estat condemnat a un any de presó per amenaces i una altra a la mateixa condemna per coaccions. Finalment, un d'ells ha estat condemnat únicament al pagament de multes per lesions i coaccions. El 4 de març es jutjarà els altres dos acusats que no han admès els fets, entre els quals hi ha un locutor de televisió i de ràdio acusat de fer una crida per impedir la manifestació. El lletrat d'aquest locutor, Manuel Salazar, ha defensat que al seu client no se l'atribueix cap mena de fet violent i ha considerat que se li ha volgut atribuir el paper d'"ideòleg" en una "causa contra el valencianisme polític i l'extrema dreta". Les penes subscrites aquest dimecres cobraran fermesa quan siguin jutjats els dos acusats restants, tot i que l'acord assolit contempla que quedaran suspeses si els processats no delinqueixen en un termini de dos anys i superen un curs d'igualtat. 

Satisfacció de la fiscal

Inicialment, la Fiscalia demanava condemnes d'entre 3 i 7,5 anys de presó per delictes d'odi, desordres públics, coaccions, amenaces lleus, lesions i maltractament d'obra, si bé la fiscal Susana Gisbert ha explicat que la qualificació final ha sigut de delictes contra els drets i llibertats (en l'exercici de manifestació, en aquest cas) amb l'agreujant d'odi. Finalment, Gisbert s'ha mostrat satisfeta amb el fet que els agressors hagin admès la seva responsabilitat i s'hagi aconseguit que es dicten ordres d'allunyament de tots ells respecte de les organitzacions convocants de la manifestació.

A banda, les indemnitzacions per a les víctimes superen els 46.000 euros, mentre que les despeses processals a les quals els condemnats hauran de fer front ronden els 49.000 euros. Ambdues quantitats ja estan abonades pràcticament del tot, segons ha explicat un lletrat de la defensa al final del judici.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!