La postura d'Espanya respecte al Sàhara encara no està clar. Després del canvi de posició que va donar-se a conèixer el passat març, quan el president espanyol, Pedro Sánchez, enviava una carta al rei Mohamed VI per reconèixer que el pla d'autonomia per al Sàhara Occidental era "la base més seriosa, creïble i realista" per assolir una solució al conflicte. Aviat, les crítiques d'Unidas Podemos, i també de l'oposició, van obligar l'executiu a matisar les seves paraules, si bé en cap moment s'ha fet enrere d'aquella decisió. Amb tot, el punt de vista de la Moncloa està lluny de ser clar.

Aquest dimarts ha estat l'alt representant de la Unió Europea per a Assumptes Exteriors i Política de Seguretat, i també figura de prestigi dintre del PSOE, Josep Borrell, qui ha afegit ambigüitat amb les seves paraules. Entrevistat a TVE, ha dit que la posició del govern espanyol "era i és" la de la UE. "És a dir, defensar la realització d'una consulta perquè sigui el poble sahrauí qui decideixi com vol que sigui el seu futur. El govern espanyol no s'ha allunyat d'aquesta posició", ha defensat. Amb aquesta fórmula, Borrell ha generat incertesa, ja que significaria allunyar-se de l'autonomia que vol el Marroc, si bé tampoc s'ha atrevit a utilitzar l'expressió de "referèndum lliure, net i imparcial per a la lliure determinació del poble del Sàhara Occidental" que ha emprat les Nacions Unides en algunes de les seves resolucions.

Durant l'entrevista, Borrell també ha estat preguntat si la Unió Europea va pressionar el govern de Sánchez perquè canviés de posició diplomàtica i s'alineés amb l'organització supranacional i els Estats Units. La resposta del socialista ha estat contundent. "Però què diu vostè? Nosaltres, des de Brussel·les, dir-li al govern espanyol que s'alineï amb els Estats Units? Si us plau", ha llançat. Això sí, s'ha mostrat satisfet que les relacions entre Espanya i el Marroc, fruit d'aquell pacte el març passat, hagin "millorat".

El rei del Marroc treu pit

Precisament aquest diumenge, el rei Mohamed VI presumia de l'acord aconseguit amb Pedro Sánchez i del canvi de posició espanyol. El monarca la descrivia com una postura responsable, i afirmava que és "el criteri d'amistats i partenariats" per al Marroc. "Valorem la posició clara i responsable d'Espanya, el nostre país veí que coneix bé l'origen i la veritat d'aquest conflicte. Aquesta actitud constructiva ha obert una nova etapa d'associació entre el Marroc i Espanya que cap contingència regional o evolució política interna no li podria afectar", expressava. Era la primera vegada que Mohamed VI es pronunciava públicament sobre la qüestió. El pla d'autonomia xoca amb les reivindicacions del Front Polisario, que reivindica un referèndum d'autodeterminació per al poble sahrauí.