L'ambaixador d'Alemanya a Espanya, Heinz-Peter Tempel, ha negat aquest dilluns que el Govern Federal que lidera Angela Merkel intervingués durant el referèndum d'independència de Catalunya de l'1 d'octubre per aturar la repressió. "No donem cap recomanació perquè és un assumpte de la política domèstica d'Espanya", ha assegurat.

En una conferència-col·loqui de Barcelona Tribuna organitzada per La Vanguardia, l'Associació Espanyola de Directius (AED) i la Societat Econòmica Barcelonesa d'Amics del País, ha respost així en plantejar-se-li si el Govern alemany va intervenir per aturar la brutalitat policial contra els votants durant l'1-O.

Tempel ha defensat que les relacions entre Espanya i Alemanya són bones i que no s'han vist afectades per la presència del president català en l'exili Carles Puigdemont al país, i ha advocat per la unitat i el respecte a la Constitució: "No hem de permetre que Europa es divideixi avui en nous grups i s'aixequin noves fronteres". "Necessitem a una gran Europa unida, una Europa que no diferencia entre països grans i països més petits", ni entre centre i perifèria, ha insistit.

Així mateix, ha negat que les actuacions del Tribunal de Schleswig-Holstein que dirimeix si extradeix Puigdemont a Espanya hagin afectat la relació entre els executius espanyol i germànic, i ha recordat que a Alemanya "hi ha separació de poders i aquest assumpte segueix el seu camí en la trajectòria judicial", sense intervenció del Govern.

"En el nostre sistema federal és el tribunal més alt en assumptes penals, i estem esperant les decisions finals, però és un assumpte estrictament judicial i el Govern està separat", ha insistit el diplomàtic.

Federalisme

Preguntat per si un sistema federal com l'alemany podria donar solució a l'encaix català, ha explicat que a Alemanya el Bundesrat -Senat- està format pels governs de cada estat federat i "participa a tot el procés d'aprovar lleis". "Hi ha una cooperació entre el nivell federal i el dels estats", una cosa que no percep en el sistema espanyol i que garanteix estabilitat a Alemanya, ha dit.

Ha recordat que la meitat d'empreses alemanyes a Espanya estan a Catalunya i que, per a ells, "l'important és que funcioni la feina i la producció", més enllà de la situació política.

Així, ha destacat que les relacions econòmiques entre Espanya i Alemanya van tancar el 2017 amb un valor de 75.000 milions d'euros, "més que el comerç d'Europa en total amb el Canadà", i que el comerç entre ambdós països creix des de 2012.

Sánchez i Merkel

Sobre l'arribada a la Presidència del socialista Pedro Sánchez, ha subratllat que el nou president espanyol ja es va trobar amb la cancellera Merkel el Bruselas el cap de setmana "i els contactes han estat molt bons".

"Penso que hi haurà una cooperació molt estreta entre Madrid i Berlín en les qüestions que vénen", ha celebrat, i ha recordat que Sánchez va apel·lar a enfortir l'eix Madrid-París-Berlín al si de la Unió Europea. Tanmateix, ha lloat també l'expresident Mariano Rajoy, amb qui Alemanya ha "treballat molt bé", i ha destacat que durant el seu mandat Espanya ha superat la crisi econòmica.