Amazon va espiar una vaga de centres logístics i transportistes del 30 d'octubre de 2019 al centre que la multinacional té a El Prat de Llobregat, a Barcelona, segons assegura El Diario.es.

Amazon va espiar els seus treballadors gràcies a un operatiu on hi participava Antonio Giménez Raso, expolicia i soci de l'excomissari José Manuel Villarejo. De fet, Giménez Raso està imputat en una de les peces que investiga la trama corrupta que dirigia Villarejo. 

El citat diari ha tingut accés a una sèrie de documents que relaten com l'agència de detectius Pinkerton, amb la que treballava Amazon a nivell mundial, va subcontractar a Catalunya una firma local de detectius: Castor & Polux. 

Planta amazon El Prat ACN

Planta amazon El Prat 2 ACN

Interior del centre logístic aque Amazon té a El Prat / ACN

Aquesta agència de Catalunya, propietat de Julián Peribañez, feia servir Giménez Raso com a enllaç policial entre ells i els Mossos d'Esquadra per comunicar "qualsevol incidència" que hi pogués haver durant la protesta dels treballadors d'Amazon.

Amazon nega l'espionatge

Una portaveu de la multinacional ha assegurat que "per part d'Amazon no ha existit mai cap sol·licitud a Pinkerton ni a cap dels seus socis afiliats per fer un seguiment de la vaga de transport a Catalunya l'octubre de 2019.

Tot i això, hi ha altres indicis d'espionatge per part d'Amazon; el mitjà nord-americà Mitherboard va publicar la setmana passada documents que demostraven que Amazon havia infiltrat espies en una de les seves plantes de Polònia el novembre de 2019. També s'han conegut casos d'espionatge a França, el Regne Unit, Itàlia, Alemanya, Àustria, la República Txeca i Eslovàquia. 

El Diario.es subratlla que, segons el document de 51 pàgines al que ha tingut accés, hi ha fotografies dels detectius de l'agència de Julián Peribañez fent emboscades a les portes de la planta de El Prat durant la jornada de vaga. A més a més, el document té comentaris que acompanyen les imatges on s'explica l'actitud dels sindicalistes, dels treballadors i fins i tot d'un grup de periodistes.

El propietari de Castor & Polux, Julián Peribañez, ha declarat que "per qüestions de confidencialitat amb els clients" no pot realitzar comentaris al respecte. Ara bé, sí que ha confirmat que Giménez Raso és amic seu i que "en alguna ocasió" li ha demanat ajuda.