Cayetana Álvarez de Toledo torna a Barcelona, allà on es va descobrir com a nou personatge polític gràcies al PP per presentar ara el seu darrer llibre. Aquesta gira per vendre la seva lectura necessita ingredients que la facin atractiva: des d'una guerra personal amb Pablo Casado fins al discurs contra l'independentisme català. En aquest darrer aspecte ha fet una crida que tenia més caires bel·licistes que qualsevol altra declaració: "On hi ha hagut un replegament de l'Estat, hi ha d'haver un desplegament de l'Estat", en declaracions a Aquí Cuní, de Ser Catalunya.

Per moderar el seu to, ha afegit: "Hi ha d'haver una batalla cultural de deslegitimació del nacionalisme que no és legítim a altres països, però aquí sí perquè es tolera tot. S'ha de reaccionar". I en l'aura mediàtica que s'ha creat ella mateixa del seu personatge, s'excusa amb l'excés d'intel·lectualitat amb què sempre vol acompanyar els seus discursos: "Soc arrogant, ho accepto".

L'altra mirada l'ha fixat en el president espanyol Pedro Sánchez: "Ha produït fractures profundíssimes i vull desmuntar les seves gestes, que ha venut com una gran acció per a Catalunya. Per exemple, els indults i vendre'ns que és imprescindible el diàleg". I ha afegit: "Això és fals, ha abandonat la meitat de Catalunya que és constitucionalista i lluminosa i no ha posat la seva visió en els altres".

Així doncs, titlla de "tribalisme" l'esquerra espanyola i posa com a gran perill "la qüestió identitària catalana", que "ha marcat la decadència actual". Per això, Álvarez de Toledo troba l'excusa perfecta quan justifica que "no veta idees, sinó aquelles que estan fora del constitucionalisme".

Lloances a Fernández i Ayuso

Pocs amics li queden a Álvarez de Toledo al Congrés dels Diputats. Molts populars, des de Casado fins a barons de renom, la volen lluny. En canvi, ella ha aplaudit dues figures del partit: el president del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. El primer, el situa com un "referent, el millor que li ha passat al Parlament en molts anys pel seu discurs nacional". D'Ayuso, demana que la facin ja "presidenta del partit a Madrid perquè les darreres eleccions han estat una esperança, ha fet fora Pablo Iglesias, ha pogut frenar Vox i molts intel·lectuals madrilenys confien en ella".

En definitiva, Álvarez de Toledo fa temps que no combrega amb la línia oficial del PP i un darrer exemple és haver presentat ahir el seu llibre al costat de la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas. La diputada del PP busca fer-se un lloc.