L'escola catalana de Sallagossa Jordi Pere Cerdà, a l'Alta Cerdanya (França), ha engegat el curs escolar amb més alumnes que en anys anteriors tot i els problemes econòmics que tenen a causa de la pèrdua de subvencions. Aquest centre és l'únic de l'anomenada Cerdanya francesa que utilitza el català com a llengua vehicular per impartir els estudis. El centre té la particularitat que és privat però sense cap ànim de lucre, i és una associació educativa engegada per pares que volen que els seus fills parlin català.

El centre, que es va posar en marxa l'any 2012, acull les etapes d'infantil i de primària amb nens i nenes que provenen d'ambdós costats de la frontera i de tota la vall, des d'Alp (Cerdanya) fins a La Llaguna (Conflent). En l'obertura de l'escola s'hi van inscriure 16 alumnes i ara quatre anys més tard han arribat a començar el curs amb 42 escolars, als quals se n'afegiran dos més al gener.

El president de l'Associació Educativa Jordi Pere Cerdà, Eric Planes, ha assenyalat que el finançament de l'Associació està "dividida en quatre parts", una part "l'assumeixen els pares", una altra part "la regió", una altra part "el consell territorial", i finalment una part "la Generalitat de Catalunya". No obstant això, la dificultat en què s'ha trobat l'escola enguany, segons Planes, és que s'ha perdut un dels ajuts econòmics que prestava l'Estat francès i que servia per pagar una de les auxiliars del centre. Tot i no perdre l'esperança de trobar part d'aquest finançament, Planes apunta que "el dèficit és d'uns 10.000 euros d'uns 125.000 euros de pressupost que té l'Associació per any". 

La directora del centre, Sònia Farrero, assegura que "la meitat dels alumnes que vénen parlen català normalment i l'altra meitat parlen el francès". L'escola utilitza el català com a llengua vehicular, tot i que el francès també hi és molt present. Farrero explica que l'escola té dues mestres tutores en llengua catalana, una auxiliar en català, una tutora en francès, i una auxiliar en francès. Amb aquest model, els alumnes, quan acaben la primària poden decidir si volen seguir estudiant a França o anar a un centre a Catalunya.