Els alts funcionaris de l'estat espanyol, concretament, les organitzacions que representen els funcionaris de rang més alta de l'administració espanyola, és a dir, els que ocupen llocs de poder a l'estructura orgànica estatal, han fet un pas sense precedents contra els pactes de govern als quals ha arribat el PSOE. El col·lectiu està preocupat amb alguns dels pactes als quals han arribat els socialistes, especialment, amb Junts per aconseguir investir Pedro Sánchez. Segons publica aquest dissabte el diari ABC, la Junta de la Federació de Cossos Superiors de l'Administració General de l'Estat (Fedeca), que aglutina mig centenar d'associacions dels principals cossos de funcionaris de l'Estat—advocats de l'Estat, inspectors d'Hisenda, diplomàtics...— i va aprovar per majoria aquest dijous elaborar un comunicat conjunt per informar a l'opinió pública de la seva desconfiança pel caire d'alguns dels pactes als quals ha arribat Sánchez i el clima social que s'ha generat a conseqüència d'ells.

Elaboració d'un esborrany

Després de la trobada de dijous, la decisió majoritària de les associacions que formen part de Fedeca va ser demanar a la nova Junta Directiva de la plataforma, que presideix un representant del Sindicat d'Inspectors de Treball i Seguretat Social—col·lectiu que s'ha manifestat en contra dels acords del PSOE—la redacció d'un esborrany de comunicat perquè es valori entre totes les associacions i així poder tirar endavant un text comú. El citat diari apunta que Fedeca va aprovar "estudiar un document d'un possible comunicat tècnic a validar per les associacions". 

A més, afirmen que entre els punts que es van incloure la Junta instava a la plataforma representativa de tots els cossos a traslladar a l'opinió pública la seva reticència pel contingut d'alguns dels punts inclosos en els acords d'investidura, que segons alguns dels alts funcionaris erosionen les competències de l'estat i posen en qüestió aspectes fonamentals de l'Estat de Dret. Entre els punts que més reproven al govern de Sánchez és la transferència de la gestió de la Seguretat Social al País Basc, o la transferència a Catalunya de tots els impostos que es recapten al territori, així com l'amnistia, la inclusió del lawfare en la causa del procés.

Pressions als alts funcionaris

Poc abans de la trobada dels alts funcionaris aquest dijous, diversos directius d'associacions que s'han posicionat en contra dels acords d'investidura expressaven els seus dubtes sobre l'aval de Fedeca per emetre un comunicat comú. En aquest sentit, lamentaven que durant les darreres setmanes diversos funcionaris han viscut situacions incòmodes en els seus llocs de treball per haver mostrat les seves crítiques als pactes. Segons apunta l'ABC, un representant d'una de les associacions va admetre que s'havien produït "pressions i hi ha por".  

Alguns dels membres de les juntes directives de les diverses associacions que s'han manifestat en contra dels pactes del PSOE ocupen llocs en ministeris i treballen braç a braç amb ministre o alts càrrecs de l'Estat designats pel govern de Sánchez, i per tant ha donat lloc a situacions incòmodes. Els col·lectius als quals se'ls atribueix una oposició més propera al govern espanyol, són els advocats de l'Estat, els inspectors d'Hisenda, els inspectors de Treball i Seguretat Social o fins i tot els Administradors Civils de l'Estat, i precisament, per aquesta raó alguns pensen que el comunicat conjunt per la majoria de les associacions de Fedeca probablement no es farà públic mai, o en cas, de fer-ho en un to molt més baix, on no s'arribi ni a mostrar la posició crítica de la majoria.