Els últims vuit citats a declarar en la causa que investiga una trentena d'excàrrecs del Govern pels preparatius de l'1-O s'han acollit al dret a no declarar davant la jutgessa instructora.

El jutjat d'instrucció 13 de Barcelona ha citat les últimes setmanes a tots els investigats per segon cop per interrogar-los per les resolucions del Tribunal Constitucional (TC) sobre el procés sobiranista, i aquest dilluns estaven citats vuit responsables, com el director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo; l'exdelegat del Govern a Brussel·les Amadeu Altafaj; l'exsecretari de Comunicació Jaume Clotet, o l'ex-secretari general de Treball, Josep Ginesta, entre altres. Com la resta d'encausats en aquesta causa, estaven citats per aclarir aspectes d'unes resolucions del Tribunal Constitucional que haurien desobeït i sobre les quals no se'ls havia preguntat. Els altres processats tampoc van declarar.

Són els darrers dels 30 alts càrrecs del Govern acusats dels delictes de desobediència, prevaricació, malversació de fons públics i falsedat documental.

A les portes de la Ciutat de la Justícia s'han concentrat per donar-los suport diversos diputats al Parlament d'ERC i JxCat, com la mateixa presidenta, Laura Borràs, Albert Batet, Joan Canadell, Elsa Artadi, Damià Calvet, Alba Vergés i Chakir el Homrani.

La setmana passada van declarar bona part dels acusats, entre els quals estava citada l'actual consellera de Cultura, Natàlia Garriga. Garriga ara és aforada i el seu cas es traslladarà al TSJC. La resta d'acusats es van acollir al seu dret a no declarar. La setmana passada es van personar, entre d'altres, Aleix Villatoro, secretari general de Relacions Institucionals i Exterior; Joaquim Nin, l'exsecretari de Difusió i Atenció Ciutadana del Departament de Presidència; Rosa Vidal, l'exinterventora de la Generalitat; així com la presidenta de la CCMA, Núria Llorach, el director de TV3, Vicent Sanchis, i l'exdirector de Mitjans de Comunicació Ignasi Genovès. Tots ells s'han negat a declarar davant la magistrada. 

Els últims tràmits del jutjat 13

La instrucció ara encara la recta final. S'espera que després de l'estiu es faci ja l'obertura de judici i les parts presentin els seus escrits. Serà en aquest moment quan es coneixeran les penes que demana per ells la Fiscalia i quants anys de presó poden entrar en joc. El ministeri públic considera tots els processats en la causa d'artífexs del referèndum de l'1-O, el braç executor del Govern, part del qual està ja jutjat i condemnat i pendent dels indults que podrien arribar aquesta mateixa setmana

La jutgessa ja havia enviat la causa a judici, però l'Audiència de Barcelona va ordenar la segona ronda d'interrogatoris per preguntar-los per fets que s'havien afegit al sumari després que se'ls va imputar, i tots s'han acollit al dret a no declarar.