La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha suggerit una alternativa a celebrar la Constitució espanyola que "es va pactar amb el franquisme" i que quaranta anys després "es demostra que no serveix". La proposta de Borràs és aquesta: reivindicar l'efemèride de la primera sessió constitutiva del Parlament, l'any 1932.

Borràs veu la Constitució com una eina "inútil" per resoldre problemes de la ciutadania en matèria social, lingüística o política. Per això ha recordat que el text no dona cabuda als anhels de llibertat del poble de Catalunya i ha afirmat que els catalans no tenen "res a celebrar" el 6 de desembre. Des de la Fira de l'Avet d'Espinelves, la presidenta del Parlament ha definit l'efemèride espanyola així: "Es va pactar amb el franquisme ben viu i quaranta anys després es demostra que no serveix".

L'alternativa que ha presentat Borràs es remunta a les eleccions al Parlament de l'any 1932, que es van celebrar un diumenge 20 de novembre del 1932, constituint-se en les primeres eleccions democràtiques del Parlament. Es van celebrar en un context posterior a la proclamació de la Segona República, on es va restaurar la Generalitat i es va aprovar l'Estatut d'Autonomia. Finalment, el 6 de desembre del mateix anys es va constituir el Parlament, prèviament abolit pel Decret de Nova Planta des del 1714.

Recordant Macià

A través de Twitter, Borràs ha escrit: "89 anys després, i havent-ne passat 40 de dictadura, el Parlament manté ben viu l'esperit amb què es va constituir aquell 6 de desembre de 1932: ser la casa de tots els catalans, la seu de la sobirania del poble de Catalunya". I recorda les paraules del president de la Generalitat, Francesc Macià amb què es va constituir: "Parlament de Catalunya: obre't de bat a bat als afanys i a les aspiracions, a les il·lusions dels catalans tots i a les seves aspiracions pures". Amb aquesta declaració, Lluís Companys va ser elegit president del Parlament.

Parlament Catalunya 1932

Parlament de Catalunya 1932

Una efemèride que no només l'ha recordada Borràs. Jordi Turull ha afirmat: "L’Estat espanyol vestit de militar o de toga constitucionalista no ha parat mai d’atacar i reprimir la seu de la sobirania del poble de Catalunya". I Josep Rull ha afegit: "I en aquell acte solemne, el president Macià va pronunciar un discurs amb paraules que han romàs perennes: “Així heu de voler Catalunya, com jo sempre l’he promesa al poble: una Catalunya políticament lliure, econòmicament pròspera, socialment justa i espiritualment gloriosa”". A més, Macià va declarar per decret que fos festa nacional "a totes les dependències de la Generalitat, la qual recomana als ciutadans i organismes que vulguin observar-la en celebració de tan gloriosa diada".

 

Imatge principal: La presidenta del Parlament, Laura Borràs. - ACN