El delegat de la Generalitat a la Unió Europea, Amadeu Altafaj, ha assegurat avui que el conflicte català no és una qüestió interna d'Espanya, sinó que afecta tota la Unió Europea, a la vegada que ha opinat que la UE es juga la seva credibilitat en aquest conflicte. Aquesta declaració ha arribat durant el ple del Comitè de les Regions (CdR) de la UE, on Altafaj ha criticat que la UE es mostrés com un "club privat de països en hores baixes", i ha afegit que totes les institucions europees estan presidides per la família política de Rajoy, el Partit Popular Europeu. 

Altafaj també ha recordat que en les últimes setmanes, a Catalunya, s'han vulnerat diversos drets dels tractats europeus i ha afegit que no s'està parlant d'un tercer país, sinó d'una població de 5 milions de ciutadans que ja estan dins la UE. Durant la seva intervenció, el delegat de la Generalitat també ha afegit que el problema català no és el problema sinó el "símptoma d'un problema de qualitat democràtica" a Espanya i que la desconnexió d'una Espanya que ni escolta ni proposa ja s'ha consumat.

En declaracions a la premsa europea després de la seva intervenció en el CdR, Altafaj s'ha referit a la timidesa del paper de la Comissió Europea en reaccionar a la situació a Catalunya i ha valorat la crida al diàleg del president del Consell Europeu, Donald Tusk, durant la mateixa sessió.