La consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, ha manifestat que hi haurà marge per a la "complementarietat" entre el departament i el denominat ministeri lliure d'Exteriors del Consell per la República, que s'ha presentat avui a Brussel·les.  Alsina ha confirmat que des del departament eren coneixedors que es presentaria aquest projecte i del seu plantejament. "Hi ha temes que és més convenient liderar-los des del govern, i altres des de la societat civil", ha considerat. La consellera ha reaccionat així a l'anunci fet pel Consell per la República aquest dimecres des de Berlín, en la seva primera visita institucional a la delegació del Govern a Alemanya. Alsina, que es va reunir amb el president a l'exili, Carles Puigdemont,  ha dit que el motiu del viatge també respon a la voluntat d'obrir una "nova etapa" de relacions institucionals amb el nou govern de coalició alemany. 

Puigdemont, Alsina, Ciuró, Ponsatí, Comín, Puig Govern

Victòria Alsina, reunida amb Carles Puigdemont i els altres exiliats, amb presència també de Lourdes Ciuró el passat 4 de febrer | Junts

Puigdemont ha presentat aquest denominat ministeri lliure d'Exteriors, seguint el model d'altres processos d'independència com el d'Estònia, i ha explicat que posarà en marxa una xarxa internacional de diplomàcia civil, amb representants catalans al món que es dedicaran a explicar el conflicte que Catalunya té amb l'Estat espanyol i a establir contactes. Amb aquest objectiu ha fet una crida a catalans que viuen a l'exterior i considerin la possibilitat de representar el Consell, i els han convidat a registrar-se a: consellrepublica.cat/representantsexteriors. El comissionat d'Acció Exterior del Consell, Adrià Alsina, ha explicat que ja estan parlant amb alguns candidats i que donaran formació als diplomàtics civils, tant sobre les pràctiques en aquesta disciplina com en els criteris a seguir i les prioritats.

 

Puigdemont ha reivindicat el paper del Consell per la República després que tant el Govern de Pere Aragonès com ERC mantenen les seves reticències amb relació a aquest organisme, i ha defensat una estratègia conjunta que permeti liderar la defensa internacional del procés. "El lideratge hauria de sortir d'aquesta lògica. Sé que no sóc original perquè portem 4 anys demanant-ho", ha reblat. El líder independentista ha argumentat que totes aquelles accions a l'exterior que poden representar una persecució per a representants de l'administració de la Generalitat les pot fer el Consell per la República "sense por" i sense haver de donar explicacions a cap ministre o demanar permís a cap ambaixada. "El Consell ha d'assumir una funció que li és prohibida al Govern de Catalunya i a les seves institucions", ha explicat. El Consell està radicat a Bèlgica.