Les declaracions del líder d'ERC a Madrid, Gabriel Rufián, donant per bons els vincles de l'entorn de Carles Puigdemont amb el Kremlin, han aterrat avui a l'hemicicle de Parlament de la mà de Ciutadans, partit que com la resta d'espanyolistes, està aprofitant aquests dies per desprestigiar l'independentisme per aquests suposats pactes. La consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, ha estat l'encarregada de respondre una interpel·lació de Carlos Carrizosa sobre aquesta qüestió, i ho ha fet carregant contra Rufián: "És intolerable que representants institucionals independentistes se sumin a aquesta campanya responent a un periodista d'extrema dreta condemnat per inventar-se entrevistes i coaccions. No és acceptable", ha sostingut Alsina, en referència a quan Rufián va respondre a un periodista que vinculava l'entorn de l'expresident de la Generalitat amb Vladímir Putin, una campanya que Alsina ha dit que està impulsada per la "caverna mediàtica". Junts ha aplaudit la consellera en aquest punt, mentre que ERC no ho fa fet, en un dia on els republicans han tornat a defensar Rufián.

 

"S'equivoquen intentant desprestigiar la figura de Puigdemont. És un referent en la defensa de la llibertat i la democràcia, ha condemnat la guerra, és un fervorós defensor dels drets humans", ha seguit Alsina, que ha dit que això és el que li diuen les persones amb les quals es reuneix arreu d'Europa, i ha assegurat que mai no li han preguntat en aquests viatges que fa com a consellera d'Acció Exterior sobre aquests suposats vincles, que ha dit que es fonamenten en notícies falses i ha recordat que l'alt representant de la UE d'Afers Exteriors i Seguretat, Josep Borrell, va negar l'autoria de l'informe publicat al The New York Times que establia aquests vincles.

La consellera ha atribuït aquestes informacions a una caverna mediàtica anticatalanista que fa desinformació, i ha acusat Ciutadans de ser un braç d'aquesta caverna. A més, ha contraatacat amb un retret a la monarquia que tant agrada l'espanyolisme: "Qui s'ha reunit no una vegada sinó reiterades en ambients formals i informals amb Putin és el Rei d'Espanya, l'anterior i l'actual. Per això són prorussos?", ha etzibat la consellera, després que Carrizosa hagi acusat els independentistes de ser "abans nacionalistes que demòcrates".

Què ha fet Catalunya?

En qualsevol cas, Alsina ha aprofitat la seva intervenció per traslladar la solidaritat de la Generalitat amb el poble d'Ucraïna, ha acusat Putin d'estar cometent crims de guerra, ha lamentat que estigui "esguerrant" el futur i les aspiracions de milions de russos, però també ha subratllat les conseqüències en el món de les relacions internacionals, com el fet d'haver acostat Ucraïna a la Unió Europea, que Rússia estigui sent marginada en l'àmbit internacional "més del que ho havia estat mai", i l'enfortiment de la Unió Europea per donar suport a Ucraïna. Així mateix, ha destacat com des de l'inici de la invasió russa Catalunya ha suspès relacions amb el cònsol rus, ha unit els cònsols europeus de Barcelona per mostrar solidaritat amb Ucraïna, o s'ha posat al costat de comunitats ucraïneses arreu de Catalunya.