L'alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida, ha afirmat aquest divendres que l'aplicació de l'estat d'alarma a Madrid implica que "ha triomfat la imposició" i l'executiu espanyol posa en marxa "un 155 sanitari".

"És un dia trist perquè s'ha pervertit la aplicació d'un mecanisme constitucional com és l'estat d'alarma" de manera "desproporcionada", ha afirmat en una compareixença.

En tot cas Almeida ha demanat als ciutadans que no canalitzin la seva "indignació" en un incompliment de l'estat d'alarma. Ha lamentat que el govern de Pedro Sánchez "no hagi donat cap oportunitat al diàleg".

Almeida ha acusat el govern espanyol de pretendre "tapar un foc" pel revés judicial d'aquest dijous per la decisió del TSJM "amb un foc més gran". Segons ha afirmat l'estat d'alarma és "profundament desproporcionat".

"És profundament injust, no hi ha hagut cap voluntat de diàleg", ha conclòs, però "malgrat la indignació demano als madrilenys que acatem" perquè cal donar una resposta "democràtica i exemplar" a la "injustícia" que diu que s'ha comès.

L'estat d'alarma a Madrid

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres finalment el decret per imposar l'estat d'alarma a la Comunitat de Madrid. Les restriccions tindran efecte immediat, segons fonts del govern espanyol, que informen que tan bon punt acabi la reunió s'enviaran al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) per a la seva publicació. La durada de l'estat d'alarma serà de 15 dies i les mesures que imposa són les mateixes que estaven en vigor fins aquest dijous.

Això és, entre altres, un confinament perimetral de Madrid i nou municipis més. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, li ho ha comunicat personalment a la presidenta autonòmica, Isabel Díaz Ayuso, en una conversa on s'han emplaçat a treballar sobre els escenaris en els pròxims 15 dies.

L'executiu espanyol ha tirat pel dret després d'hores de tensió des del moment que el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) va rebutjar aquest dijous el pla aprovat pel Consell Interterritorial de Salut i va deixar sense efecte les normes imposades a les portes del pont del Pilar que comença aquest mateix divendres.