Madrid és la primera i, de moment, única ciutat Europea que s'ha tornat a confinar. La decisió ha provocat un xoc frontal entre l'administració del govern central de Pedro Sánchez i els populars de la comunitat autònoma i l'ajuntament de Madrid que s'haurà de veure quin és el desenllaç final per entendre quin criteri era l'adequat. Sigui com sigui, la taxa de contagi per coronavirus és la més alta del continent i mentre no es prenen mesures més dràstiques com tornar a obrir l'hospital de campanya d'Ifema, la primera mesura ha afectat la mobilitat.

La mesura va entrar ahir a les deu de la nit i, a falta de dades oficials dels serveis de trànsit, l'alcalde del PP, José Luis Martínez-Almeida, s'ha avançat afirmant que el confinament perimetral ha provocat que hi hagi "més mobilitat dins de Madrid que ahir" i tot es deu a "les ocurrències" del BOE. En la línia de la seva companya de partit, Isabel Díaz Ayuso, assegura que les noves restriccions posen en perill la mobilitat dels barris amb una alta incidència de coronavirus i es pregunta "per què es produeix aquesta intervenció si els números de contagi estan baixant". 

Almeida PP Madrid

L'alcalde del PP, José Luis Martínez-Almeida / Foto: EFE

Restriccions concretes

Tal com explica Almeida, la Incidència Acumulada (IA) per coronavirus va baixar després de catorze dies en augment. L'ordre de confinament s'aplica a deu municipis però les xifres encara estan molt lluny de fer esvair el perill de col·lapse sanitari. A més, l'augment de la mobilitat té una causa directa amb les restriccions imposades pels controls policials. Una mesura, la del reforç de seguretat amb més agents, que precisament el PP sempre ha reclamat.

Si ens fixem en el mapa a temps real que el govern ha pubicat pels ciutadans madrilenys, es pot observar com les restriccions de mobilitat, en el conjunt de la Comunitat, es limiten a zones molt concretes marcades en vermell, amb un especial focus en el centre de la pròpia capital.

Mesures Sanitaries Madrid

El discurs d'Almeida continua basant-se més en el xoc mediàtic amb els socialistes que el punt de vista científic o empíric i lamenta que no s'hagi donat un termini de 48 hores per aplicar progressivament les mesures: "L'ordeno i mando no consisteix només en publicar al BOE, Madrid no expandeix el coronavirus". I ha reiterat que la ciutat és "el nus de les comunicacions" a nivell estatal.

Les restriccions es basen en un desplegament de 700 policies i guàrdies civils que també es dediquen a controlar que la ciutadania compleixi amb les quarantenes. El treball conjunt amb el servei d'emergències del 112, els proporcionarà la localització i les dades personals dels confinats per tenir-los controlats.

A falta de conèixer les dades sobre la sortida d'una part de la ciutadania madrilenya ahir abans d'entrar de ple en les restriccions, les càmeres de les principals vies de circulació d'aquest matí han captat la buidor general o trànsit molt fluid: a tall d'exemple l'A-1, L'A-3 o l'M-12.

A1 Madrid

A3 Madrid

m12 mADRID