La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha fixat un greuge comparatiu entre famílies de policies i les que no ho són a través de les ajudes escolars. Tal com resum el Butlletí Oficial de la Comunitat de Madrid, BOCM, amb data 14 de setembre, es promourà que vinguin famílies de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a Madrid pagant-lis, pràcticament, el menú diari del menjador escolar. Ayuso ho justifica a la manca d'aquest cos que viuen malgrat que no aporta cap mena de xifra que acrediti el motiu del canvi. L'ajuda es resumeix amb què el cost del menú mensual per nen o nena serà de 68 euros, poc més de dos euros per àpat diari.

Ayuso vol frenar l'aïllament dels nens de policies

Les explicacions del Butlletí són extraordinàries. Per exemple, Ayuso es justifica amb què cal "afavorir la integració social i educativa, reduir la rotació entre centres educatius que sol constituir una de les característiques de la trajectòria educativa d'aquests alumnes i reduir el risc de fracàs escolar en el futur". Una mirada que no té amb col·lectius desfavorits per problemes econòmics familiars, a tall d'exemple.

A més, la presidenta de la Comunitat està convençuda que el canvi es deu a que existeixen "raons socials, benèfiques, culturals i d'interès públic que aconsellen poder establir aquests preus inferiors als costos". Les mesures afecten les escoles infantils de la xarxa pública madrilenya. Les famílies que es vulguin acollir haurà d'acreditar que un dels seus progenitors és membre d'algun dels cossos i forces de seguretat de l'estat espanyol. 

Ajudes, no només escolars

El BOCM, a la pàgina 105, especifica: "La Comunidad de Madrid presenta un important dèficit d'agents de Policia Nacional i Guàrdia Civil que compromet la seguretat dels madrilenys i visitants que arriben a la regió al llarg de l'any. Amb el propòsit d'incrementar i millorar si cap la seguretat, el govern de la regió ha decidit posar en marxar una sèrie de mesures destinades a policies i guàrdia civil en matèria de vivenda, transport, dependència o educació. Aquestes mesures volem incentivar que els agents acullin Madrid com el seu destí professional". Així doncs, al·legant problemes de seguretat, les ajudes van més enllà. De moment, tan sols s'ha publicat el terreny de l'educació.

Actualment, a Madrid hi ha entre 11.300 i 11.400 policies en actiu i dependents de la Prefectura Superior. Un 15% de les places no es cobreixen per l'alt cost que suposa traslladar-se a la capital. Un fet comú i habitual a les principals ciutats espanyoles que sempre s'ha mantingut en aquests percentatges.