La líder de Ciutadans a Madrid, Begoña Villacís, s'està quedant sola després de perdre sis dels onze regidors que té a l'ajuntament de la ciutat; Ayuso li ha pres dos regidors i els ha fitxat per al PP, una altra ja ha expressat el seu suport per al candidat del PP de cara a les eleccions municipals i tres regidors més han renunciat. Aquesta allau de renúncies no només afecta les files taronges a Madrid ja que dimecres passat, segons apunta El País, el grup municipal de Ciutadans a l'ajuntament de Saragossa va anunciar que plegaven en bloc (Cs tenia 6 regidors).

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats

La desbandada als ajuntaments és tal que la direcció nacional del partit, liderat per Patrícia Guasp, ja ha confirmat que no es faran primàries per escollir candidat autonòmic i municipal a Aragó i Saragossa; fonts del partit indiquen al citat mitjà que ho han fet per "por a una opa del PP des de dins". "Tothom és lliure de marxar però el transfuguisme és una forma de corrupció. No sé per què s'ha normalitzat", censurava Guasp aquest dimarts. Des del partit asseguren que aquests que han marxat són uns "cara dura" perquè han renunciat "als principis de Ciutadans per assegurar-se seguir ostentant un càrrec públic ara que el partit està en les seves hores més baixes".

Aquest dimarts també va deixar el partit l'alcalde i dos regidors de San Juan (Alacant), i recentment també ho va fer el parlamentari asturià Sergio García. A més, ha renunciat el diputat balear i candidat al Parlament regional per Cs el 2019, Marc Pérez-Ribas, que va escriure al seu compte de Twitter: "Lamentablement Ciutadans ja no és el partit al qual em vaig afiliar fa set anys i no desitjo que les meves idees i plantejaments estiguin condicionats per un partit que ja no compta amb mi". Fins ara, Ciutadans tenia uns 2.800 regidors a tot Espanya i una cinquantena de diputats autonòmics.

Guasp treu ferro a la fuga de cara a les eleccions municipals

La portaveu nacional de Ciutadans, Patricia Guasp, va explicar que per a la seva formació tothom és "lliure d'anar-se'n a un altre projecte" però ha aclarit que el transfuguisme és una forma de "corrupció política". Així es va expressar dimarts durant una entrevista a TVE, on va aprofitar per qualificar l'actual líder de la formació, Alberto Núñez Feijóo, de "Rajoy 2.0" i assegurar que només el preocupa "tornar a aquest passat" del PP. "Els problemes del 2023 són molt diferents dels problemes del 2015 o del 2010 quan governava Rajoy", va afegir.