Ciutadans (Cs) continua en caiguda lliure a tot l'Estat espanyol. La refundació del partit no està salvant la formació taronja del desastre. El darrer cop arriba de Madrid, on sis dels onze regidors que té el partit abandonen Begoña Villacís, vicealcaldessa, pocs dies abans de les eleccions municipals del 2023. Així es debilita encara més la candidatura de Villacís a la capital espanyola, seguint així l'estela de la formació arreu del territori espanyol. 

Tot plegat va començar fa una setmana, quan la presidenta de la Comunitat de Madrid va fitxar dos regidors de Ciutadans a l'Ajuntament de Madrid per les files del Partit Popular. El passat dilluns, Sofia Miranda, regidora d'Esports, va trencar la relació amb Cs i va demanar el vot per a l'actual alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida. L'última estocada arriba aquest dimarts, quan El País ha avançat que tres regidors més se sumen als seus companys que deixen enrere Ciutadans

Aquestes últimes desercions es produeixen just quan aquest dimarts, Villacís espera presentar la seva llista per a les eleccions de maig. Tot i que els sondejos no els auguren bons resultats Villacís tracta de mantenir els ànims cap a uns comicis poc esperançadors pels taronges. 

Les pèrdues que preveu Ciudadanos

Des del mateix partit, es calcula que perdran la meitat dels seus militants i es quedaran amb només uns 3.300; el passat mes de gener, quan es van fer primàries al partit, hi havia 7.642 inscrits amb dret a vot. Així es recull en el darrer pressupost aprovat per Ciutadans. Des de l'organització reconeixen que voldrien haver presentat un pressupost expansiu, però no ha estat possible.

No només les pèrdues de militants estan marcant la formació, també la de representants públics. La patacada a les eleccions andaluses, per exemple, ha fet que Ciutadans es quedi sense representants i, per tant, sense els ingresso d'aquest. Tot plegat se suma al fet que aquest 2023 és un any electoral on un partit que cada cop té menys diners es juga a supervivència, fent que invertir en la campanya sigui més que necessari. 

Sobre les fugues de militants i representants, per part del partit han criticat aquesta pràctica. La portaveu nacional de Ciutadans, Patricia Guasp, considera que la fuita de càrrecs 'taronges' al PP és "transfuguisme" si els que se n'han anat mantenen les actes, i per tant "una forma de corrupció política" que s'hauria de penalitzar. A més, retreu al PP basar la seva política de fitxatges en aquesta pràctica: "No és jugar net", remarca.