L'Aliança Lliure Europea (EFA per les seves sigles en anglès), del qual n'és membre ERC, ha denunciat aquest divendres a través d'un comunicat que a Espanya "no hi ha ni democràcia ni justícia". A través del text insta la Unió Europea "a actuar" i recorda que mentre el Consell Europeu era reunit avui "les veus de la democràcia eren aixafades a Catalunya".

En aquest sentit el president de l'EFA, François Alfonsi, demana als líders europeus -que avui eren reunits a Brussel·les amb motiu de la cimera- que "deixin d'ignorar l'amenaça imminent" cap a Catalunya i cap a la democràcia a Europa. Alfonsi parla d"Erdoganització" (en referència al president de Turquia) de l'estat espanyol i apunta que cal que aquest procés sigui "frenat" pel bé de la democràcia.

"Els membres escollits d'un estat no poden ignorar que Espanya continua anihilant llibertats bàsiques i drets fonamentals sense cap reacció dels altres 27 membres de la UE", afirma. El president de l'EFA veu "escandalós" que qualsevol estat pugui "intimidar i censurar amb tant desvergonyiment" punts de vista polítics avalats en les eleccions del 21-D.

L'Aliança Lliure Europea és el paraigua europeu de 45 partits progressistes nacionalistes, regionalistes i autonomistes a tota la Unió Europea (UE), que representen nacions sense estat, regions i minories tradicionals a Europa.