Aquesta setmana podríem conèixer ja la data de la primera reunió de la mesa de diàleg entre els governs català i espanyol per mirar de trobar una solució acordada que resolgui el conflicte polític. Així ho asseguren diverses fonts a ElNacional.cat. A Esquerra Republicana comencen a impacientar-se davant la inconcreció i exigeixen a Pedro Sánchez que s'afanyi a posar-hi data. Segons van acordar el president espanyol i el de la Generalitat, hauria de ser abans que acabi febrer. 

 

L'encarregat de posar veu a la urgència ha estat el conseller d'Exteriors, que ha instat Sánchez a "deixar de fer el ronso" i "de marejar" i complir el pacte que va signar el PSOE amb ERC anunciant dia i hora de la primera trobada de la taula de diàleg. "Sánchez ha de dir ja quan comencem a parlar", ha sentenciat. 

 

A més de conseller d'Exteriors, Bosch ostenta la presidència de torn de la comissió bilateral Estat-Generalitat. Es tracta d'un òrgan que es va constituir amb l'Estatut i que serveix perquè tots dos executius hi abordin qüestions més relacionades amb el dia a dia, que tenen a veure amb competències traspassades i inversions pendents. La previsió és que aquest espai es reuneixi també de manera immediata. De fet, així ho va plantejar el propi Pedro Sánchez al document que va lliurar a Quim Torra, en el qual figuraven una quarentena de punts, la majoria dels quals calia discutir a la bilateral. Ara mateix, la Generalitat està actualitzant la llista afegint algun punt als que va aportar la Moncloa. 

Ara bé, Bosch ha volgut deixar clar que "més enllà del que es faci a les comissions bilaterals hi ha un compromís polític d'alta volada", el de la taula de diàleg, i ha advertit el PSOE que no pot "amagar el compromís d'iniciar la mesa de diàleg intentant que això ho supleixi la bilateral". 

 

Aquest assumpte va ser motiu de la penúltima topada pública entre JxCat i ERC al si del Govern. Sense avisar presidència, el conseller d'Exteriors (d'ERC) va comparèixer per avisar que no convocaria la bilateral fins que se celebrés la primera reunió de la taula de diàleg. No van passar ni cinc minuts que el president Torra va corregir-lo amb l'argument que calia desvincular un espai de l'altre. Avui, preguntat directament, Bosch ha preferit no mullar-se.