Nova topada dins el Govern. El president Quim Torra i el conseller d'Exteriors, Alfred Bosch, han discrepat aquest divendres al migdia al voltant de la necessitat d'activar la Comissió Bilateral Estat-Generalitat. Minuts després que Bosch hagi descartat en públic convocar de moment aquest organisme i hagi apuntat que la "prioritat" de l'executiu és que s'activi la mesa de diàleg sobre el conflicte, Torra ha demanat al conseller que l'activi, segons han explicat fonts de presidència. Bosch té la potestat de convocar la Comissió com a president de la part catalana.

Des de presidència, consideren que el conseller s'ha "equivocat" i expliquen que Comissió bilateral i mesa no tenen "res a veure". Torra considera que cal convocar "la comissió bilateral Generalitat-Estat el més aviat possible per tractar els incompliments, greuges i dèficits històrics de l’Estat cap a Catalunya". "Una cosa és la mesa de negociació per parlar de l’autodeterminació i amnistia i una altra és la de la gestió i endarreriments que s'ha de fer ja", afegeixen en aquest sentit. Una visió similar a la que ha expressat després el mateix president en un missatge a les xarxes. 

Poc minuts abans d'aquesta nova topada, Bosch havia explicat en declaracions als periodistes al Parlament que s'ha de poder "parlar de tot, però que la prioritat és resoldre "el conflicte de fons" i que d'això se n'encarrega la mesa acordada entre ERC i PSOE per la investidura, que els presidents van acordar posar en marxa aquest mateix mes. Per això, descartava convocar la Bilateral de moment, en un moviment que entre línies es podia interpretar com una prevenció perquè la convocatòria d'aquesta comissió no rebaixés o diluís la mesa.

 

"Primer el que és primer. Que comenci la mesa i parlem del que és substancial", ha defensat Bosch des de la cambra catalana, on ha afegit que la resolució del conflicte és "urgent" i una "necessitat de país. "És important que la mesa comenci ja, que es parli de represaliats polítics, de presos i exiliats, del conflicte polític. Això és el que és prioritari. Aquesta és la prioritat ara mateix del Govern de Catalunya", ha volgut remarcar, englobant la decisió a la voluntat de tot l'executiu, cosa que més tard ha quedat en entredit. 

Des de la conselleria d'Exteriors, ara per ara, mantenen que "primer cal que s'activi la mesa de diàleg".