Alfred Bosch, membre destacat d'ERC i exconseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència i candidat de la formació a Barcelona el 2015, ha emès una reflexió contundent sobre els resultats del seu partit a les eleccions municipals, en concret sobre els resultats a Barcelona. Bosch ha manifestat la seva "preocupació" pel descens en el nombre de regidors d'ERC i ha assenyalat diverses raons que podrien explicar aquesta davallada electoral. "Permeteu-me que faci una reflexió sobre els resultats del que era i encara és el meu partit a la meva ciutat. Perquè crec que és important i simptomàtic, i també perquè a mi m’afecta molt de prop", comença el text de Bosch, publicat a Parlem Clar, i on afirma que "no cal ser gaire perspicaç" per entendre que el paper d’ERC "ha estat desastrós".

En primer lloc, Bosch ha remarcat que el partit ha passat de tenir 10 regidors fa quatre anys a només 5 en aquesta ocasió. Segons Bosch aquesta caiguda "és significativa" i creu que s'allunya del creixement experimentat anteriorment. "No és el mateix una línia de creixement de 2 a 5 regidors, com va succeir el 2015, que passar a perdre la meitat dels teus representants, assolint el pitjor llindar de vots en 12 anys", afirma. L'any 2015 el candidat d'ERC a Barcelona va ser el mateix Bosch. El polític independentista ha assenyalat que el context polític català "ha canviat significativament" des de les últimes eleccions municipals. Bosch creu que el candidat d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, no és el problema, ja que fa quatre anys va ser el mateix i va esdevenir la llista més votada. "No és imaginable que amb quatre anys de diferència el millor es converteixi en el pitjor", diu.

Les causes d'aquests resultats "desastrosos"

Així doncs, qui va ser el candidat d'ERC a Barcelona el 2015 considera que la caiguda en vots és conseqüència, en part, del "canvi en el paisatge i l'opinió pública". "Avui poca gent veu ja a Junqueras i a ERC com víctimes principals d’una gran injustícia. Sobretot després dels indults, la percepció és que el joc polític ha substituït el moral", assenyala en aquest sentit. Segons Bosch, l’aposta d’ERC avui en dia "no és tant que sigui més o menys independentista, sinó sobretot que no sembla independentista. Cosa que resulta, a efectes electorals, letal. Si les sigles independentistes de tota la vida no ho semblen, ja hem begut oli".

Bosch també retreu la divisió entre les tres forces independentistes, i afirma que des del seu parer la massa independentista no volia "una llista unitària" sinó que les tres forces "no es barallessin a mort". L'ex diputat al COngrés per ERC també ha remarcat que Pedro Sánchez ha estat "el guanyador" i que els republicans "han fet el que bonament han pogut i pel camí han perdut l’etiqueta d’herois de la pàtria".

"Espero de debò que ERC faci la reflexió que cal per a escoltar la lliçó que han donat els votants, i que sigui allò que la majoria dels seguidors, votants i exvotants volen que sigui. L’ERC que posa al davant la llibertat del seu poble. I que pacta amb els que estan disposats a afavorir qualsevol procés de justícia i de redreçament del poble de Catalunya. Altrament, el que vam veure diumenge pot acabar sent només un primer avís d’un càstig encara més fort", finalitza Bosch.