El conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, ha assegurat que durant el seu viatge oficial als Estats Units ha detectat "una gran sensibilitat pel que està passant a Catalunya".

Davant del Capitoli, Bosch ha descrit els EUA com un "referent en la lluita pels drets civils" i ha reiterat que la situació política a Catalunya "també implica els Estats Units perquè la lluita pels drets fonamentals és universal".

El conseller ha afirmat que "al bressol de la democràcia moderna, el diàleg està vist com un instrument fonamental per solucionar un problema polític". Així ha insistit que els drets dels ciutadans són un dret inqüestionable als Estats Units i que la lluita pels drets civil està considerada "de primera importància".

"Extremadament sensible"

"Quan interpreten que a Catalunya s'estan vulnerant drets i que s'estan cometent injustícies en el sistema polític o judicial són extremedamente sensibles", ha remarcat, Bosch, assenyalant la seva satisfacció per la receptivitat trobada als Estats Units.

En el marc del seu viatge oficial a Washington DC, que va iniciar aquest dimecres, el conseller s'ha reunit amb diverses personalitats polítiques nord-americanes per traslladar la situació dels presos polítics i dels exiliats. Més enllà de l'esfera política, Bosch també s'ha trobat amb actors del món dels drets humans, amb qui ha compartit un dinar per exposar l'actual situació política que viu Catalunya.

Conferències

En l'àmbit acadèmic, el conseller va fer una la conferència a l'Escola d'Estudis Internacionals Avançats de la Johns Hopkins University (SAIS) aquest dimecres. Sota el títol 'Catalunya i els valors democràtics europeus', Bosch va assegurar que "l'esperit americà de la defensa dels drets civils és una inspiració" i, en aquest sentit, va remarcar que per a Catalunya "l'única sortida possible és una via europea", que impliqui "democràcia i diàleg".

Dijous el conseller en va fer una altra en el Centre d'Estudis Internacionals de la Universitat de Georgetown, on ha tornat a insistir que "la vulneració de drets fonamentals a l'Estat espanyol també implica directament als Estats Units".

A Washington DC, el conseller també ha parlat amb diversos mitjans de comunicació nord-americans, com per exemple The Washington Post, Politico, Axios i la revista Foreign Policy. Bosch també s'ha reunit amb la comunitat catalana de Washington DC a qui li ha agraït el seu treball persistent i incansable a l'hora d'explicar Catalunya al món.