L'exvicepresident del govern espanyol Alfonso Guerra ha comparat aquest diumenge el discurs del rei Felip VI després del referèndum de l'1 d'octubre a Catalunya amb la tasca del seu pare, el rei Joan Carles I, després del cop d'estat del 23 de febrer.

En una entrevista a la Cadena COPI l'exdirigent socialista ha traçat paral·lelismes en l'actuació d'ambdós en dos moments delicats. "Felip VI va fer pràcticament el mateix discurs que va fer el seu pare en favor de la Constitució i de la llibertat", ha asseverat.

En aquest sentit, Guerra ha volgut recordar una conversa fa anys amb Felipe, llavors príncep, en la que l'hereu al tron meditava sobre el paper crucial de Juan Carlos després de l'intent fallit de cop d'Estat.

"Parlem que el 23-F havia donat carta de naturalesa en la població al Rei Joan Carles. Felipe va dir que era veritat, però que no podia demanar cap altre 23-F amb el risc que això suposava per tenir una popularitat com la del seu pare", ha explicat.

Així, Guerra ha assenyalat que va ser el dia 3 d'octubre quan a Felip VI li va arribar "aquesta oportunitat". Va ser llavors quan el monarca es va dirigir als espanyols amb un discurs sobre la situació política a Catalunya.

La monarquia espanyola, "molt més democràtica" que algunes repúbliques

Guerra ha analitzat també el paper i la força de la monarquia espanyola el dia en què el Rei Joan Carles deixarà oficialment l'activitat institucional.

Guerra ha assegurat que la monarquia espanyola --juntament amb la sueca, noruega o britànica-- són molt més democràtiques que algunes repúbliques com la de Corea del Nord. En concret, ha indicat que l'espanyola "és l'única al món que s'ha sotmès a referèndum popular".

En aquest context, Guerra ha volgut recordar l'arribada de Juan Carlos a Espanya, després que el dictador Francisco Franco decidís que anava a instaurar "una monarquia autoritària". "Va portar a un noi de l'estranger, ho intenta adoctrinar i, a l'hora de la veritat, Juan Carlos decideix renunciar a aquests poders totalitaris i lliurar-los al poble i decideix recolzar la Constitució", ha assenyalat.