L'exvicepresident del govern espanyol, Alfonso Guerra, ha parlat sobre les negociacions del PSOE amb els partits independentistes per aconseguir la investidura de Pedro Sánchez. Amb la llei d'amnistia al centre de les negociacions, Guerra ha detallat que quan es va aprovar la Constitució, l'any 1978, no es va incloure perquè "les amnisties es donen quan es canvia un règim". En una entrevista aquest diumenge a l'ABC, el socialista ha assegurat que l'amnistia que es vol aprovar actualment és "pretendre que no es va cometre un delicte que sí que es va cometre", i s'ha preguntat: "com que no es van cometre?, van proclamar una secessió, una república catalana...". Preguntat sobre si la negativa a l'amnistia suposaria obrir la porta a una repetició electoral, Guerra ha criticat que si no "depèn d'un personatge covard, atrabiliari i delinqüent que es diu Puigdemont. La qual cosa és bastant chusco". 

Inconstitucionalitat de l'amnistia

Guerra ha reconegut que no sap com s'està gestionant la llei d'amnistia "només sabem que els independentistes diuen que l'han acordat". Fent referència a un informe del govern espanyol, del ministre Juan Carlos Campo, que afirmava que es podien donar indults, "però l'amnistia no és constitucional". Tanmateix, ha afirmat que no està a favor de discutir aquestes qüestions en termes jurídics. Sobre els líders independentistes vinculats amb l'1-O, s'ha qüestionat si mereixen aquesta amnistia "dient que ho faran una altra vegada i en millors condicions perquè, a més, els hi han retirat el delicte del Codi Penal". L'exvicepresident espanyol considera que és "horrible" en qualsevol circumstància, "per satisfer uns delinqüents és tremend". 

Preguntat sobre què considera que ha canviat en l'esquerra en les últimes dècades, Guerra s'ha mostrat contundent i ha afirmat que "ha perdut el nord", lamenta que darrerament viu "dels gestos, de la parafernàlia, i s'ha oblidat de quina és la seva missió", que segons ha defensat és "defensar la majoria d'unes minories insaciables". El socialista ha afirmat que s'han oblidat dels objectius que ha de tenir l'esquerra "no hi ha continguts, hi ha una orfandat, un arrasament intel·lectual". 

Bildu, enemics de Guerra

Sobre la foto de Pedro Sánchez amb EH Bildu per escenificar el suport dels bascos a la investidura del líder socialista, Guerra ha assegurat que li sembla "espantós". En concret, ha recordat que "jo tinc amics que han mort assassinats per aquesta gent. Alguns molt amics, Fernando Múgica, Enrique Casas…". I lamenta que els tíos que van matar Casas "ara tenen un partit polític". El periodista de l'ABC apunta que no són les mateixes persones, però Guerra reitera que alguns d'ells si ho són "Otegi és el mateix. I ara seran els meus socis? No, aquests no són els meus socis, són els meus enemics. Per tant jo aquesta foto no l'empasso. És un peatge massa fort. Jo desitjo un govern socialista, però no a qualsevol preu".