El passat divendres, Pedro Sánchez, president espanyol en funcions i a la certa de repetir en el càrrec, i EH Bildu, es van trobar per negociar el suport a la investidura del socialista. La fotografia de la trobada entre Sánchez i dos representants del partit de l'esquerra abertzale ha estat una arma llancívola pels opositors a la investidura de Sánchez. Tanmateix, per al secretari general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, la foto representa una nova etapa política, com ha exposat ell mateix aquest divendres a la televisió basca. "Va ser una reunió d'una gran importància, perquè ens hem reunit amb total normalitat amb el president del Govern en funcions i amb el secretari d'Organització del PSOE. Aquesta foto ens situa en una altra fase política, encara que els uns i els altres no vulguin", ha subratllat. 

Otegi ha recordat que des de la seva formació, el mateix 23 de juliol després de les eleccions, es van comprometre que els vots dels bascos, "fossin del PNB, PSOE, Bildu o Podem", havien de servir "per sobre de tot un mandat democràtic clar" que "cal tancar la porta a l'extrema dreta". EH Bildu "complirà aquest mandat", ha indicat Otegi, que ha advertit que després de la investidura "s'ha de governar" i si "arrenca una altra legislatura i un altre govern espanyol, el debat nacional estarà al centre". 

A més, el secretari general de Bildu ha afirmat que el debat territorial és "delicat i sensible" i ha considerat que s'ha de fer "amb tranquil·litat i posant els interessos de tots a sobre de la taula". "Però cal fer-ho, perquè hem arribat a aquest debat per dues raons: una és que el model autonòmic sorgit el 78 té evidents signes d'esgotament, i una altra és que el bloc de la investidura és plurinacional, d'esquerra i dreta, però plurinacional, i això ens porta inevitablement al fet que la plurinacionalitat estigui a l'agenda política", ha sentenciat. 

Sis vots per a Pedro Sánchez

La trobada entre Pedro Sánchez i la portaveu d'EH Bildu al Congrés, Mertxe Aizpurua, i el senador Gorka Elejabarrieta, va ser molt productiva per als socialistes, que van sortir d'allà amb sis vots més a la butxaca. Davant les critiques per la foto amb Bildu, el PSOE s'ha limitat a exposar que respon al "mandat" sorgit de les urnes el passat 23 de març. A més, el diputat socialista José Ramón Gómez Besteiro, ha assegurat que el fet que el PP hagi parlat de "foto de la vergonya" evidencia que el partit d'Alberto Núñez Feijóo "no ha entès res".

Gómez Besteiro ha qualificat de "sorprenent" que la portaveu del Grup Popular, Cuca Gamarra, parlés també de "dia negre per a la democràcia" per desqualificar aquesta primera reunió entre Sánchez i els representants de la coalició abertzale. Pel socialista gallec, que el PP utilitzi aquests termes "marca una mica la dinàmica" d'un partit, que, segons la seva opinió, "No ha entès res". En aquest context, ha defensat que Bildu és "un grup parlamentari que participa a les Corts" i, per tant, "amb qui cal parlar també", perquè "així ho han volgut els ciutadans".