L'exvicepresident del Govern central i ex-número dos del PSOE Alfonso Guerra creu que l'executiu de Mariano Rajoy hauria d'explicar per què no està aplicant ja l'article 155 de la Constitució per frenar "els excessos dels secessionistes" a Catalunya. Si existeix alguna raó, afirma Guerra, hauria d'explicar-la, "perquè cada dia es fa més difícil entendre la seva paràlisi davant la manifesta rebel·lia del nacionalisme català contra les lleis".

Així s'expressa el veterà socialista en un article a la revista Tiempo, en el qual també adverteix que no es podran "calmar les ànsies secessionistes acceptant aquest estrany ésser artificial Espanya, nació de nacions".

Guerra rebat aquest concepte, recentment adoptat pel secretari general electe del PSOE, Pedro Sánchez, preguntant-se "de quantes nacions". "Ningú contesta", lamenta. Segons la seva manera de veure, la resposta dels nacionalistes és "una solemne rucada": Si "nació és quan ho diuen els pobladors", es pregunta, ho seran els cartageners si així ho decideixen?

En el seu text, titulat "El momento de actuar", Guerra sosté que ja s'estan donant les condicions per aplicar l'article 155 de la Constitució: que una comunitat no compleixi les obligacions que li imposen la Constitució i les lleis -ja que la Generalitat ha desobeït sentències del Tribunal Constitucional i del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya- o que atempti greument contra els interessos d'Espanya.

En la seva opinió, aquest segon supòsit també s'ha donat, amb els contactes internacionals per aconseguir suports de governs i institucions supranacionals al referèndum i, com a "cirereta del pastís", qualificar Espanya d'Estat autoritari".

"Resulta patètic contemplar aquest grup de polítics embolicats en la teranyina de la corrupció, cercant desesperadament lliurar-se de la Justícia espanyola per un procediment insòlit, desconnectant Catalunya d'Espanya per lliurar-se de la presó", argumenta.

Un tren desbocat

L'article 155 de la carta magna permet al Govern central "adoptar les mesures necessàries per obligar una comunitat autònoma al "compliment forçós" de les seves obligacions legals o a protegir l'interès general d'Espanya, i per això pot "donar instruccions a totes les autoritats de les comunitats autònomes".

Guerra recorda als "atemorits" que són poc inclinats a aplicar-lo que aquest article va ser votat favorablement pels nacionalistes quan es va redactar la Constitució. I deixa clar que no li val l'excusa d'evitar un "xoc de trens", perquè creu que "només hi ha un tren desbocat, amb pilots eixelebrats" i davant "un Govern paralitzat".

Encara més, denuncia que els independentistes han arribat ara "a la descaradura dels delinqüents més murris", fent-ho tot "mitjançant ordres verbals perquè no quedin en els escrits les proves del delicte".

El franquisme dels nacionalistes

Guerra acusa els independentistes d'estar donant "un cop d'Estat" mentre parlen de democràcia, quan en realitat, adverteix, "l'únic franquisme que queda a Espanya el representen els dirigents nacionalistes".

De fet, després que el grup radical Resisteix Lleida hagi col·locat cartells titllant d'"enemics de Catalunya" a dirigents com Inés Arrimadas (Cs), Xavier García Albiol (PP), Miquel Iceta (PSC) i Lluís Rabell (Sí Que És Pot), l'exvicepresident ha avisat que "les patrulles nazis feien el mateix a la dècada dels anys 30 del segle passat".