L'exvicepresident del govern espanyol Alfonso Guerra ha defensat aplicar "indefinidament" l'article 155 a Catalunya "fins que torni a complir-se la legalitat".

L'exdirigent del PSOE considera "un error gravíssim" posar un límit temporal, perquè el límit "és quan [Catalunya] torni la legalitat i cal fer-ho controlant els diners, l'educació i els mitjans de comunicació", ha insistit.

Guerra ha coincidit d'aquesta manera amb el president del PP, Pablo Casado, que ha demanat una intervenció “immediata” i “sense límit en el temps” i que el govern espanyol “nomeni el govern de la Generalitat”. També l'expresident José María Aznar s'ha pronunciat en el mateix sentit.

En una taula rodona a Sevilla sobre el 40è Aniversari de la Constitució, Guerra ha explicat que la Carta Magna espanyola "va ser aprovada per més del 92% dels diputats, més del 94% dels senadors i gairebé el 90% de tots els ciutadans i a totes les comunitats autònomes".  "A Catalunya va ser aprovada per tres punts més que la mitjana d'Espanya", ha afegit.

Ha afirmat que la Constitució espanyola "va ser rebuda amb una gran alegria" i assegura que "ara hi ha sapadors de la Constitució que la volen destrossar". "Hi ha 90 diputats al Congrés que la volen destruir, que són els nacionalistes i els d'Units Podem", assegura, i incideix que la Constitució "va costar moltíssim".

Consell de Ministres del 21-D

Sobre Catalunya i el Consell de Ministres que se celebrarà a Barcelona el 21 de desembre, Guerra ha apuntat que "no té molt clar que la política de fer consells aquí i allà tingui racionalitat, però una vegada presa la decisió, el que no és tolerable és que les autoritats que representen l'Estat al lloc on va es col·loquin en contra; està fora de la Constitució i fora del sentit comú".

Per a Guerra, "la gent s'ha tornat molt sensible i diu que el 155 és una amenaça quan va ser defensat per unanimitat a la Cambra i és un article com un altre". "Fa anys que dic que calia fer-ho ja". I s'ha preguntat: "com ha de ser inconstitucional aplicar el 155 indefinidament fins que torni a complir-se la legalitat"?.

"No cal posar-lo dos mesos com va posar Mariano Rajoy, és un error gravíssim, perquè el límit és quan [Catalunya] torni la legalitat", ha assenyalat.

Preguntat sobre el paper dels socialistes catalans ha afirmat que "fa molt temps que el PSC va mutar a una espècie no-identificada encara, perquè no se sap si té més percentatge de socialistes o de nacionalistes".