El president del Partit Popular basc i ministre de Sanitat en funcions, Alfonso Alonso, serà finalment el candidat a lehendakari de la formació popular en les properes eleccions basques del 25 de setembre, segons ha avançat ell mateix aquest matí a Vitòria. Per tant, haurà de deixar de ser ministre en un possible nou govern dirigit per Mariano Rajoy.

En la roda de premsa, després de la reunió que ha mantingut la direcció del partit, Alonso ha agraït el suport dels seus companys de partit i ha apostat per defensar "un projecte de moderació, estabilitat i integració a Espanya i Europa". "Volem ser útils a la societat basca i explicarem als bascos com ho farem", ha indicat, per afegir que "aquests quatre anys, Euskadi ha estat paralitzada per un govern basc que no ha fet res quan més es necessitava".

Els populars afronten aquestes eleccions amb un objectiu: frenar la pèrdua de suport electoral. Al 2012, el partit va aconseguir 130.000 vots, el pitjor resultat dels últims anys, amb Antonio Basagoiti com a candidat. De fet, com a quarta formació política al Parlament basc i amb només 10 escons, no ha tingut pràcticament capacitat d'influència sobre el govern d'Iñigo Urkullu.

La legislatura no ha estat fàcil pel partit. Cal recordar la sortida de Basagoiti de la presidència i la substitució d'Arantza Quiroga, que va intentar girar el rumb del partit, propiciant una sortida al problema de la convivència després del final d'ETA, però que va acabar amb la seva retirada de la política basca al 2015.