L’ex primer ministre escocès i diputat de l’SNP a Westminster, Alex Salmond, ha alertat aquest dimecres a l’ACN que el cas contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, “està generant una gran preocupació a la Cambra dels Comuns i sens dubte a altres llocs arreu d’Europa”. Tot i que ha dit que no li correspon “opinar sobre processos judicials”, ha remarcat que “no s’ha de tenir por” dels debats sobre qüestions constitucionals com la independència “quan es condueixen en un fòrum democràtic i de manera democràtica”. “Al contrari, s’hauria de valorar. Vivim en un món en què l’habilitat de dur a terme les coses de manera pacífica, ordenada, democràtica i representativa és escassa i valuosa”, ha dit.

En declaracions a l’ACN des de Brussel•les, on ha recollit el Premi Coppieters 2016 a la Diversitat, el Diàleg, la Pau i l’Autodeterminació a Europa, Salmond ha remarcat que “sigui quina sigui” la ideologia de cadascú, cal “valorar el procés de diàleg democràtic per sobre de tot”. “És d’aquest diàleg democràtic d’on sortirà una major entesa i l’habilitat de viure els uns amb els altres”, ha assegurat.

Segons Alex Salmond, “hi ha uns principis” que “com a europeus” cal valorar especialment en un moment que “creix el populisme d’extrema dreta”. “La gent que és proeuropea, progressista i liberal ha de ser preuada”, ha destacat l’exprimer ministre escocès, assenyalant que moviments com el d’Escòcia o el de Catalunya, que “entenen els valors europeus”, són “antídots als populismes d’extrema dreta que estan amenaçant i minant tot el projecte” de la UE. “Crec que és molt important, sense interferir en les qüestions dels altres països, ser sensat davant dels drets legítims dels pobles de tirar endavant la seva política sense el dictat de cap altre lloc”, ha advertit Salmond.

Espanya contra Escòcia

L’exprimer ministre escocès ha descartat que el govern espanyol vulgui vetar la permanència d’Escòcia a la Unió Europea en cas d’independència, i ha dit estar “força segur” que Madrid “vol respectar els desitjos de la resta d’Europa i els d’Escòcia”. Segons Salmond, el govern espanyol “serà dels últims a dir que vol que el Regne Unit es mantingui sense canvis” a nivell territorial després del Brèxit, perquè “això també voldria dir que la posició de Gibraltar no canviaria”. En aquest sentit, Salmond ha remarcat que Espanya “mostrarà entusiasme” en les possibles negociacions, especialment tenint en compte el seu interès sobre Gibraltar. 

En tot cas, l’exprimer ministre escocès ha avisat que “el millor que poden fer els països” és “deixar el tema en mans del desig democràtic de la gent” i “intentar no interferir en la política” dels altres. “Jo mai ho faig, i estic bastant segur que el govern espanyol tampoc voldria fer-ho”, ha afirmat.

A Brussel·les, Salmond s’ha entrevistat amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, de qui ha dit que sempre ha estat un polític atent davant de “la situació de les nacions petites”. “Després del referèndum al Regne Unit, va dir que Escòcia s’havia guanyat el dret de ser escoltada. És una declaració molt significativa”, ha defensat l’escocès. Segons Salmond, “la voluntat intel·ligent del president Juncker d’escoltar la gent és un gran contrast amb la del seu antecessor”, José Manuel Durao Barroso. Salmond ha dit que quan era primer ministre d’Escòcia va tenir moltes “dificultats” amb Barroso, igual que ara el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, les té per “veure altres càrrecs oficials de la Unió Europea”. “La gent ha de parlar”, ha defensat Salmond.

Salmond ha recollit aquest vespre a Brussel·les el guardó del Centre Maurits Coppieters, que es convoca aquest cop per primer any, en un acte en el qual ha intervingut al secretaria general d’ERC, Marta Rovira.

En prendre la paraula, Rovira ha subratllat les dificultats que va haver de superar Escòcia abans d’aconseguir que el govern britànic no tingués més remei que avenir-se a la convocatòria del referèndum.

“Els canvis tan socials com nacionals s’han de lluitar i Alex Salmond ho ha fet al seu país, ho agraïm perquè ens ho posa una mica més fàcil”, ha assegurat la dirigent republicana.